Τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενίσχυσαν την αισιοδοξία αρκετών αναλυτών, ότι τελικά ή χώρα θα αποφύγει την ύφεση. Τονίζουν μάλιστα, ότι η εκτίμηση αυτή αντανακλάται στις τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, σε άποψή του που δημοσιεύεται στους Financial Times έχει διαφορετική άποψη.

«Αν και ελπίζω πολύ αυτή η άποψη να είναι σωστή, πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε λήξη συναγερμού για την ύφεση, κάτι με το οποίο η αγορά κρατικών ομολόγων φαίνεται πιο εναρμονισμένη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης – Ελ-Εριάν: Όλο και μεγαλύτερος ο κίνδυνος ύφεσης

Τα ισχυρά στοιχεία

Δεν παραλείπει βέβαια να παραδεχθεί ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν «πολύ ισχυρά» και οι θέσεις εργασίας αυξήθηκε σε αριθμό διπλάσιο, από αυτόν που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Η μόνη απογοήτευση είναι το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία που συνεχίζει να υποχωρεί» υπογραμμίζει.

Διαβάστε επίσης – Ελ Εριάν: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει – H Fed έκανε λάθος στην πολιτική της

Ο Ελ- Εριάν επαναλαμβάνει ότι , παρόλο που ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης επιβεβαιώθηκε από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το δεύτερο τρίμηνο, «η οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση χρησιμοποιώντας την πιο ολιστική αντίληψη που προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων».

« Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ούτε εγγυάται ότι μια ύφεση, εάν συμβεί, θα ήταν ρηχή και σύντομη» επεσήμανε.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Ο βετεράνος οικονομολόγος υποστηρίζει ότι οι μελλοντικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ισχύς της αγοράς εργασίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

«Οι θέσεις εργασίας μειώνονται με ιστορικά γρήγορο ρυθμό, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας αυξάνονται και αρκετές εταιρείες έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να επιβραδύνουν τις προσλήψεις ή/και να απολύσουν εργαζομένους» τονίζει.

Και καταλήγει γράφοντας:

«Ελπίζω ότι οι αισιόδοξοι για την ανάπτυξη έχουν δίκιο. Εν μέσω της αργής κινεζικής ανάπτυξης και της απειλής μιας ευρωπαϊκής ύφεσης, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι το διπλό σοκ μιας ύφεσης των ΗΠΑ και ένα μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της Fed. Πράγματι, αναζητώ λόγους για να ενστερνιστώ τις απόψεις τους. Δυστυχώς, και προς μεγάλη μου λύπη, η ανάλυσή μου για το τι είναι μπροστά δεν συνάδει με αυτό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή