Μία εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής, κόντρα στον ρεύμα σύσφιξης των μεγάλων οικονομιών, η Κίνα μείωσε και πάλι σήμερα τα βασικά επιτόκια δανεισμού της.

Οι κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζωογόνησης της πιστωτικής ζήτησης και τόνωσης της οικονομίας, που πλήττεται από τα εκτεταμένα lockdown λόγω της Covid και τα προβλήματα χρέους στην αγορά των ακινήτων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το αρχικό επιτόκιο του πενταετούς δανείου της κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,30% από 4,45% και το βασικό επιτόκιο του ενός έτους (LPR ) κατά 5 μονάδες βάσης στο 3,65%. Τα περισσότερα νέα δάνεια στην Κίνα βασίζονται στο επιτόκιο ενός έτους.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Γιατί εγκαταλείπουν τα αμερικανικά ομόλογα

Την περασμένη εβδομάδα, η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο των μονοετών μεσοπρόθεσμων δανειακών δανείων (MLF) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Μείωσε επίσης το επιτόκιο επαναπώλησης επτά ημερών κατά 10 μονάδες βάσης στο 2%.

Αν και η περικοπή του LPR μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, η χαλάρωση της ρευστότητας από μόνη της είναι απίθανο να οδηγήσει σε ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.

Υποβάθμιση των προβλέψεων

Την περασμένη εβδομάδα, αρκετοί οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Κίνας. Η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για το 2022 στο 3,0% από 3,3% ανάπτυξη, ενώ η Nomura μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος στο 2,8% από 3,3%.

«Προβλέπουμε δύο ακόμη περικοπές κατά 10 bps στα επιτόκια πολιτικής PBOC στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και συνεχίζουμε να προβλέπουμε μείωση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) το επόμενο τρίμηνο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...