Πτωτικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταδεικνύοντας ότι οι φόβοι για ύφεση μπορεί να επιβεβαιωθούν, καθώς ο πληθωρισμός ρεκόρ μειώνει τη ζήτηση και η επιβράδυνση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερους τομείς.

Τα στοιχεία «υποδηλώνουν μια οικονομία σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου», δήλωσε ο οικονομολόγος της S&P Global, Andrew Harker. «Η μείωση της παραγωγής παρατηρείται τώρα σε μια σειρά τομέων, από τις εταιρείες βασικών υλικών και αυτοκινήτων μέχρι τις εταιρείες τουρισμού και ακινήτων, καθώς η οικονομική αδυναμία γίνεται πιο ευρεία λόγω της φύσης της».

Διαβάστε επίσης – Γαλλία: Σε χαμηλό 1,5 έτους ο δείκτης PMI

Σημάδια ύφεσης

Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων  Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global, σημείωσε πτώση στις 49,2 μονάδες τον Αύγουστο από τις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο, λίγο υψηλότερα από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση στις 49 μονάδες. Σημειώνεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης της δραστηριότητας.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 50,2 μονάδες από τις 51,2 μονάδες, οριακά υψηλότερα του ορίου των 50 μονάδων και χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 50,5 μονάδων.

Αν και ο τομέας των υπηρεσιών αύξησε τις χρεώσεις του με βραδύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού παρέμεινε πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, στις 59,9 από τις 62,1 μονάδες του Ιουλίου.

«Οι πιέσεις του κόστους διαβίωσης σημαίνουν ότι η ανάκαμψη στον τομέα υπηρεσιών μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, έχουν υποχωρήσει, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε βυθισμένη σε συρρίκνωση τον Αύγουστο», δηλώνει ο Harker της S&P Global

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή