Αντιπαράθεση στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης της Γερμανίας προκαλεί η πρόταση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα ενός έκτακτου φόρου στις εταιρείες ενέργειας για να καλυφθεί το κόστος ενός πακέτου που θα διαδεχτεί τις κάρτες των 9 ευρώ για μετακινήσεις με τα δημόσια ΜΜΜ, οι οποίες έγιναν «ανάρπαστες» το καλοκαίρι.

Στην πρόταση αυτή του SPD, του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αντιτίθενται οι σύμμαχοί του του κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών.

Εξηγώντας τη θέση του για τους λόγους που πρέπει να συνεχιστεί το πακέτο των εξαιρετικά φθηνών μετακινήσεων, ο Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Δούλεψε: πολλοί μεταπήδησαν στις δημόσιες τοπικές μεταφορές και ένιωσαν τη διαφορά στην τσέπη τους».

Αντιδρά ο Λίντνερ

Όμως ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), που αυτοπαρουσιάζονται ως οι αυστηροί θεματοφύλακες της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον συνασπισμό τους με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να συνεχιστούν τα πακέτα των 9 ευρώ.

Και αυτό παρ’ ό,τι το πρόγραμμα λήγει σε μία εβδομάδα, και οι εκκλήσεις για ένα διάδοχο «πακέτο» αυξάνονται. Το SPD και οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ, αφήνοντας το FDP, τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού, σε δύσκολη θέση.

Το Σαββατοκύριακο, ο Λίντνερ δήλωσε ότι η συνέχιση του προγράμματος το επόμενο έτος θα κόστιζε 14 δισεκατομμύρια ευρώ, χρήματα που «θα έλειπαν από την εκπαίδευση και τις υποδομές». Αντίθετα, είπε, οι πολίτες θα καλωσόριζαν απλουστευμένες δομές τιμολόγησης των μεταφορών.

Είπε επίσης ότι οι έκτακτοι φόροι, όπως αυτοί που προτείνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, θα μπορούσαν να επιβληθούν στις ενεργειακές εταιρείες που επωφελούνται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων, θα υπονόμευαν την εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη του φορολογικού συστήματος.

Επιχείρηση πειθούς

Από την πλευρά του, ο Κλίνγκμπεϊλ δήλωσε πως το SPD θα προσπαθήσει να πείσει το FDP για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα ενός τέτοιου προγράμματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα