Μια σειρά μέτρων υπέρ των εργαζόμενων και συνταξιούχων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να ανακοινώσει εντός του μηνός Σεπτεμβρίου.

Κατά πρώτον, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί νομοσχέδιο με ασφαλιστικές ρυθμίσεις που επιλύουν μια σειρά προβλημάτων του παρελθόντος, ενώ κατά δεύτερον στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθούν στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα περιλαμβάνονται ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις και πρόβλεψη για τη απόδοση – μέρους – των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων.

Το νομοσχέδιο

Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για – παλαιούς και νέους – οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Με τις διατάξεις του τίθεται ως όριο παραγραφής αξιώσεις του ΕΦΚΑ από τις επιχειρήσεις ή τους αυτοαπασχολούμενους για ασφαλιστικές οφειλές, τα 10 έτη. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική.

Επίσης, οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία. Στο σχέδιο νόμου θα υπάρξει παρέμβαση ώστε η κράτηση 1% από τους μισθούς του δημοσίου, να πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και -κυρίως- Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Διαβάστε ακόμα: Mέτρα με το βλέμμα στο μέλλον

Ο κατώτατος μισθός

Την έναρξη – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στις αρχές Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα αύξηση να δοθεί την Άνοιξη πριν την διενέργεια των εκλογών, ενώ ο κατώτατος να ξεπεράσει τα 751 ευρώ, όσο δηλαδή ήταν πριν την οικονομική κρίση που οδήγησε στα μνημόνια και στην μείωση των αποδοχών.

Διαβάστε ακόμη – Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθεί από το 2023

Οι συντάξεις

Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολή του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 8%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 6% (2% +4%). Δικαιούχοι της αύξησης, θα είναι το σύνολο των 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων, ωστόσο κάποιοι εξ αυτών – όχι λίγοι – δεν θα δουν την αύξηση αυτή στο τελικό ποσό της σύνταξής τους. Τις αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν όσοι δεν έχουν «προσωπική διαφορά». Οι υπόλοιποι θα συμψηφίσουν την «προσωπική τους διαφορά» με το ποσό της αύξησης.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα πληρωθούν τα αναδρομικά – Το κυβερνητικό σχέδιο

Τα αναδρομικά

Πέραν των αυξήσεων η κυβέρνηση εξετάζει και το θέμα της χορήγησης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Προς ημερών ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης» για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρος αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει «η δημοσιονομική δυνατότητα», αλλά αναζητείται λύση στη χορήγηση τους με δόσεις. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα κάνει σχετικές ανακοινώσεις στη Θεσσαλονίκη, υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax