Τον Ιανουάριο του 2023 θα εκκινήσει η διαδικασία για τον προσδιορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού, όπως δήλωσε o υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το ποσό της αύξησης, ωστόσο σημείωσε ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση θα δει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας και από την άλλη τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οπως είπε, στις αρχές του Ιανουαρίου θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ και έπειτα ο ίδιος λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση θα ανακοινώσει το ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ολη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει 3-4 μήνες, πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Επιστρέφει στα 751 ευρώ ύστερα από 10 χρόνια

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη στους πολίτες, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι ευτυχής για ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να δώσει. «Πρέπει όμως να κάνει σωστή διαχείριση. Τα «δώσ’ τα όλα» τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε και προφανώς δεν είμαστε αυτής της σχολής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν κάποιοι στο πολιτικό σκηνικό που διεκδικούν το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τους εργαζομένους. Εμείς δεν το διεκδικούμε αλλά δεν το χαρίζουμε κιόλας».

Επανέλαβε επίσης ότι οι συντάξεις θα ξεπαγώσουν για όλους έπειτα από μια 12ετία, ενώ υπενθύμισε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης που έχει σημαντικό κόστος, όπως είπε, για τον προϋπολογισμό.

Πώς θα διαμορφωθούν οι κατώτατοι μισθοί

Με τη νέα αύξηση οι νέοι κατώτατοι μισθοί αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

♦ Εισαγωγικός κατώτατος μισθός: από τα 713 ευρώ θα ανέβει στα 752 ευρώ (αύξηση 39 ευρώ)

♦ Κατώτατος με 1 τριετία: από τα 784 ευρώ θα ανέβει στα 827 ευρώ (αύξηση 43 ευρώ)

♦ Κατώτατος με 2 τριετίες: από τα 856 ευρώ θα ανέβει στα 903 ευρώ (αύξηση 47 ευρώ)

♦ Κατώτατος με 3 τριετίες: από τα 927 ευρώ θα ανέβει στα 978 ευρώ (αύξηση 51 ευρώ)

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ευνοήσει και τους ανέργους, οι οποίοι σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία θα δουν την επιδότησή τους να αυξάνεται από τα 17,51 ευρώ στα 18,47 ευρώ και αυτό συνεπάγεται ότι σε μηνιαία βάση το επίδομα ανεργίας θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία