Ένα… ξεχωριστό δώρο επεφύλασσε για την Ουκρανία ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη σημερινή εθνική ημέρα ανεξαρτησίας της χώρας, που συμπίπτει και με τη συμπλήρωση έξι μηνών από την έναρξη του πολέμου. Επιβεβαιώνοντας τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο. Επιπλέον βοήθεια υποσχέθηκε και η Βρετανία διά στόματος Μπόρις Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ «παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας καθώς συνεχίζει να πολεμά για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, το ανακοινωθέν του προέδρου Μπάιντεν.

Η νέα βοήθεια θα περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας, συστήματα για το πυροβολικό, ραντάρ και βέβαια πυρομαχικά. Αυτό, ωστόσο, που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο πακέτο είναι πως η προμήθεια των όπλων θα γίνει από την αμερικανική βιομηχανία και τις εταιρείες του κλάδου και όχι από τα υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, αρκετοί μήνες, πριν παραδοθούν στην Ουκρανία.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά κυβερνητικών μονάδων και αστικών υποδομών στην Ουκρανία.

Συνολικά οι Αμερικανοί έχουν προσφέρει στρατιωτική βοήθεια ύψους 10,6 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο από την έναρξη της κρίσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν βοηθήσει, συνεχόμενα τα τελευταία χρόνια, στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας. Υπολογίζεται πως έχουν προσφέρει πάνω από 12,6 δισ. δολάρια από το 2014 στην Ουκρανία.

Νέα βοήθεια και από το Λονδίνο

Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υποσχέθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα επέλεξε να ταξιδέψει προσωπικά σήμερα στο Κίεβο για να τιμήσει την εθνική γιορτή της χώρας.

«Η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών φίλων μας. Πιστεύω πως η Ουκρανία μπορεί και πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο» σχολίασε ο κ. Τζόνσον, στο τελευταίο ίσως ταξίδι του στο εξωτερικό ως πρωθυπουργός, δεδομένου πως στα μέσα Σεπτεμβρίου εκλέγεται ο διάδοχος του.

Το πακέτο ύψους 54 εκατ. στερλίνων θα περιλαμβάνει πυρομαχικά, καθώς και 2.000 drones, για να διευκολύνει την αμυντική γραμμή του ουκρανικού στρατού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή