Το σημαντικότερο γεγονός της επίσκεψης του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του υπ. Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον Καναδά συνέβη την τρίτη και τελευταία ημέρα με την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για συνεργασία στην παραγωγή υδρογόνου. Όπως επισημαίνει ο γερμανικός τύπος, οι πρώτες προμήθειες προγραμματίζονται για το 2025. Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο Καναδάς θέλει να ενισχύσει την παραγωγή υδρογόνου ιδιαίτερα από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή στη Γερμανία. Ωστόσο ούτε και ο Καναδάς μπορεί να βοηθήσει τον Σολτς στην ενεργειακή κρίση, υποστηρίζει η Welt. Και εξηγεί το γιατί.

«Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού η γερμανοκαναδική φιλία περιγράφηκε με τα πιο εμφατικά λόγια… Όλα υπέροχα, αλλά ασαφή. Οι προστάτες του κλίματος Σολτς και Χάμπεκ προωθούν με γενναιότητα μακροπρόθεσμες οικολογικές επενδύσεις, υπογράφουν δηλώσεις προθέσεων … αλλά βραχυπρόθεσμα η Γερμανία χρειάζεται κάτι άλλο, χρειάζεται φυσικό αέριο. Αυτήν την βρώμικη ορυκτή ενέργεια, και στη συνέχεια την ιδιαίτερα ακριβή, ιδιαίτερα αντιοικολογική υγρή μορφή της, το LNG, που μεταφέρεται στους ωκεανούς με βαρέα δεξαμενόπλοια. Ο Καναδάς διαθέτει τεράστια κοιτάσματα, αλλά δυσκολεύεται, γιατί η κυβέρνηση Τριντό, και ακόμη περισσότερο οι πράσινες περιφερειακές κυβερνήσεις, θέλουν να απαγκιστρωθούν από τα ορυκτά καύσιμα».

Διαβάστε ακόμα: Ενεργειακή συμφωνία Γερμανίας-Καναδά «ψήθηκε» στο G7

Τα συμπεράσματα της FAZ

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung βγάζει τα δικά του συμπεράσματα από το ταξίδι. «Οι προσπάθειες του Scholz να εντείνει τις επαφές με τον Καναδά γίνονται με φόντο τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Μέλημα του καγκελαρίου δεν είναι μόνο να βρει νέους εταίρους για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, αλλά και να εισαγάγει άλλες πηγές ενέργειας από τον πλούσιο σε πρώτες ύλες Καναδά. Αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και στο τριήμερο ταξίδι του στον Καναδά. Αλλά για τον καγκελάριο σημαντικό ήταν η εδραίωση της πολιτικής εγγύτητας με τον Καναδά».

Με ή χωρίς μάσκα σε κυβερνητική πτήση;

Να όμως που ένα σημαντικό ταξίδι, όπως αυτό του καγκελάριου και του υπουργού Οικονομίας στο Καναδά, προκαλεί σφοδρές επικρίσεις για ένα φαινομενικά δευτερεύον πρόβλημα. Γιατί οι υπουργοί, οι δημοσιογράφοι και η αντιπροσωπεία δεν φορούσαν μάσκες μέσα στο αεροσκάφος, την ώρα μάλιστα που για το νέο νόμο αντιμετώπισης της πανδημίας συζητείται η επιστροφή της υποχρεωτικής μάσκας; «Όλοι είναι ίσοι, αλλά κάποιοι είναι πιο ίσοι» σχολιάζει σκωπτικά η Westfälische Nachrichten. «Αυτή είναι η εντύπωση από το ταξίδι. Υπονομεύεται η εμπιστοσύνη σε αυτούς που υποτίθεται ότι είναι πρότυπα … Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο ένα, είτε ίσα δικαιώματα για όλους, άρα εγκατάλειψη της μάσκας, είτε υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις επιβατικές πτήσεις».

Οργισμένη αντίδραση και από την Heilbronner Stimme. «Ο γερμανικός νόμος προστασίας από επιδημίες προβλέπει υποχρεωτική μάσκα στα λεωφορεία, τα τραίνα και τα αεροπλάνα, αλλά δεν ισχύει αυτό για τον καγκελάριο και τον αντικαγκελάριό του; Η δικαιολογία ότι όλοι οι συνταξιδιώτες είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ και ότι οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές στα κυβερνητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από το γεγονός ότι πρόκειται για πρώτης τάξεως έλλειψη ενστίκτου. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που έχουν τηρήσει ευσυνείδητα τη χρήση μάσκας σε λεωφορεία, τρένα και αεροπλάνα για ένα διάστημα που μοιάζει σαν μια αιωνιότητα, δύσκολα καταλαβαίνει ότι άλλοι κανόνες ισχύουν για τα μέλη της κυβέρνησης. Σολτς και Χάμπεκ επιβεβαιώνουν έτσι τη διαδεδομένη – και συχνά λανθασμένη – προκατάληψη ότι οι υψηλά ιστάμενοι κάνουν ούτως ή άλλως ό,τι θέλουν. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αποδοχή των νέων κανόνων για τον κορωνοϊό μετά τις 23 Σεπτεμβρίου».

Τι ήξερε ο Ζελένσκι για τη ρωσική εισβολή;

Ένα σπάνιο άρθρο με τίτλο «Η απομυθοποίηση του Ζελένσκι» φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος για τον Ουκρανό πρόεδρο και μάλιστα ανήμερα τις συμπλήρωσης 6 μηνών από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας αλλά και 31 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας. Ο αρθρογράφος της Handelsblatt Ματίας Μπρίγκμαν παρατηρεί αλλαγές στον Ουκρανό πρόεδρο. «Όποιος τον δει, αναγνωρίζει έναν εμφανώς ηλικιωμένο άνδρα. Δεν εκπέμπει πλέον τη νεανική ελαφρότητα του 44χρονου τηλεοπτικού κωμικού, με την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2019. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, άφησε μούσι και φορά μόνο στρατιωτικά πράσινα μπλουζάκια και σακάκια. Ο κωμικός από την κωμική σειρά “Υπηρέτης του Λαού” έγινε πολέμαρχος».

Ο Γερμανός αρθρογράφος όμως προχωρά και σε λεπτομέρειες καθόλου κολακευτικές, επικαλούμενος μαρτυρίες ότι παρέβλεψε ή ακόμη και απέκρυψε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών πριν πάνω από μισό χρόνο και δεν προετοίμασε τον λαό για τον επερχόμενο πόλεμο. Αναφέρει μάλιστα εκτίμηση της γνωστής σεναριογράφου και θεατρικής συγγραφέως Κατερίνα Μαμπκίνα ότι «δεν πρόκειται για παράβλεψη, για λάθος, για ατυχή παρεξήγηση ή μια στρατηγικά λανθασμένη εκτίμηση, αλλά για ένα έγκλημα».

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Η δήλωσή του ότι χρειάζεται όπλα και όχι βόλτες, με την οποία απάντησε αρνητικά στις ΗΠΑ να διαφύγει στο εξωτερικό, του έφερε σεβασμό και οπαδούς. Μέχρι τώρα ο Ζελένκσι κατάφερε να κυβερνήσει μαζί με την ομάδα του στη διοίκηση και την κυβέρνηση, αποτελούμενη εν μέρει από συναδέλφους του από την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Kwartal 95. Όμως η περίοδος χάριτος φαίνεται να έχει λήξει», σημειώνει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη στη Washington Post ότι πληροφορήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια, αλλά εάν «είχε δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ… οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές» όπως είπε.

Πηγή: DW/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα