Το σχέδιο διαγραφής μέρους των φοιτητικών δανείων που προωθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ. Αυτό υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο Λευκός Οίκος, απορρίπτοντας την κριτική των Ρεπουμπλικάνων, ότι πρόκειται για ένα «δώρο» στους πλούσιους.

«Δεν είναι μια παραχώρηση στους πλούσιους», είπε η σύμβουλος εσωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Σούζαν Ράις. «Δεν έχει καμία σχέση με όσα λένε οι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του», υποστήριξε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Ράις είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το κόστος για την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους, εξηγώντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσώπων που θα υποβάλουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη μερική διαγραφή φοιτητικών δανείων, ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έντονης δημόσιας συζήτησης στη χώρα εδώ και χρόνια, καθώς ένα έτος φοίτησης σε αμερικανικό πανεπιστήμιο μπορεί να κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια, με αποτέλεσμα εκατομμύρια φοιτητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια χρέη, αρκετά χρόνια μετά και την αποφοίτηση τους.

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αυτή η διαγραφή ύψους τουλάχιστον 10.000 δολαρίων ανά δάνειο, αφορά μόνο εκείνους το εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τα 125.000 δολάρια σε ετήσια βάση. Το κόστος της διαγραφής εκτιμάται πως πλησιάζει τα 300 δισ. δολάρια, μόνο για τον πρώτο χρόνο.

Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς θα κερδίσει τις ψήφους των νέων φοιτητών. Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Χρέος ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων

Οι Αμερικανοί καταναλωτές βαρύνονται με ένα ογκώδες χρέος ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φοιτητικά δάνεια, ως αποτέλεσμα των ακριβών διδάκτρων που είναι κατά πολύ υψηλότερα από εκείνα των περισσότερων πλούσιων χωρών. Υπολογίζεται πως σχεδόν 40 εκατ. Αμερικανοί βαρύνονται ακόμη με χρέη από τις σπουδές τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισ. δολάρια, ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατ. δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.

Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτήό το «μορατόριουμ πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειστή, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα