Πριν από λίγες εβδομάδες, κυκλοφόρησε η είδηση ότι μια κοινοπραξία εταιρειών κρυπτογράφησης με έδρα τις ΗΠΑ δημιούργησε την TRUST, μια πλατφόρμα συμμόρφωσης με τους ταξιδιωτικούς κανόνες που επεκτείνει τη χρηματοοικονομική εποπτεία για την πρόληψη ξεπλύματος χρήματος.

Η ιδέα του ξεπλύματος χρήματος είναι σχετικά πρόσφατη. Το 1970, ο Ρίτσαρντ Νίξον ψήφισε τον νόμο για το τραπεζικό απόρρητο, ο οποίος απαιτούσε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ελέγχουν τους πελάτες τους.

Ο νόμος αυτός, καθώς και άλλοι, ωστόσο, δεν σταματούν τη συντριπτική πλειονότητα του ξεπλύματος χρήματος. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι λιγότερο από το 1% του συνόλου των εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων κατάσχονται παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από το 99% των εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων ξεπλένονται ατιμώρητα.

Οι κανονισμοί για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχουν επίσης μεγάλο οικονομικό κόστος. Οι παγκόσμιες δαπάνες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για τη συμμόρφωση με το νόμο και τις κυρώσεις περί μη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, περίπου 100 φορές περισσότερο από τα 1 έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται ετησίως.

Το κοινωνικό κόστος είναι επίσης υψηλό. Οι γραφειοκρατικοί κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τους εγκληματίες έξω από τα καταστήματα στερούν τα δικαιώματα εκατομμυρίων νόμιμων πελατών.

Τα τμήματα στις εταιρείες παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν περισσότερο να κάνουν με τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία παρά με την ουσιαστική παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Με άλλα λόγια, η απάτη αυξάνεται με αστρονομικούς ρυθμούς παγκοσμίως και οι νόμοι KYC (Know Your Customer) έχουν συμβάλει σημαντικά σε αυτό.

Τα κρυπτονομίσματα μπορόύν να διαταράξουν τους κανονισμούς αυτούς. Τα συστήματα που βασίζονται στην κρυπτογράφηση είναι κατάλληλα για την απόδειξη της ταυτότητας και της προέλευσης των κεφαλαίων. Επιπλέον, μπορούν να το κάνουν με τρόπο που να προστατεύει την ιδιωτική ζωή και να είναι διαφανής.

Το σημερινό ρυθμιστικό συνονθύλευμα των κανονισμών KYC και πρόληψης ξεπλύματος χρήματος έχει γεννήσει αναποτελεσματικά συστήματα που κάνουν ελάχιστα για να σταματήσουν το ξέπλυμα χρήματος. Αντίθετα, επιτρέπουν την πολιτική λογοκρισία, την οικονομική επιτήρηση, την απάτη και την ανισότητα. Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα με τη χρήση νέων καινοτόμων και αποτελεσματικών μεθόδων καταπολέμησης του εγκλήματος, αντί να επιβάλλει παλιές, αναποτελεσματικές μεθόδους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News