H εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει δημιουργήσει τεράστια ζημιά στη βιομηχανία των λιπασμάτων, με τις περικοπές στην παραγωγή να ξεπερνούν το 70%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ένωση λιπασμάτων.

Με δεδομένο πως το φυσικό αέριο αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τα αζωτούχα λιπάσματα, το ράλι της τιμής του καθιστά την παραγωγή του ασύμφορη. Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη εταιρείες του κλάδου, όπως η Yara και η BASF έχουν ξεκινήσει να μειώνουν την παραγωγή τους και να κλείνουν μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Απανωτά τα ηλεκτροσόκ από τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη 

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική CF Industries ανακοίνωσε πως θα διακόψει παραγωγή στο εργοστάσιο αμμωνίας που διαθέτει στη βορειοανατολική Αγγλία.

Η Fertilizers Europe επισημαίνει, εξάλλου, πως το κόστος του αερίου στην Ευρώπη είναι 8 με 10 φορές υψηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, ακριβώς λόγω της υψηλής εξάρτησης της από το ρωσικό αερίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στα πολλαπλά, αλυσιδωτά προβλήματα που προκαλεί ο πόλεμος. Κι αυτό με δεδομένο πως τα αζωτούχα λιπάσματα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αγροτική παραγωγή αναλογώντας έως και στα δύο τρίτα των θρεπτικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στη γεωργία για την ανάπτυξη της σοδειάς.

Έτσι, λοιπόν, οι αναλυτές του κλάδου ανησυχούν πως η μείωση της παραγωγής και της διαθεσιμότητας των προϊόντων, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον όγκο των αποδόσεων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO