Μήνυση κατά της Pfizer κατέθεσε η Moderna υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της πατέντας σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, οι εταιρείες Pfizer/BionTech προχώρησαν σε αντιγραφή της τεχνολογίας mRNA που η ίδια είχε αναπτύξει χρόνια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Καταθέσαμε τις σχετικές μηνύσεις για να προστατεύσουμε την καινοτόμα τεχνολογική πλατφόρμα mRNA στην οποία ήμασταν πρωτοπόροι, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια μία δεκαετία πριν την πανδημία της Covid-19», ήταν η δήλωση του CEO της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Διαβάστε ακόμα: Kομισιόν και Moderna μετέθεσαν χρονικά τις παραδόσεις εμβολίων

Η επιστημονική έρευνα

Η Moderna από τη μία πλευρά και η κοινοπραξία της Pfizer με τη γερμανική BioNTech υπήρξαν τα δύο πρώτα εταιρικά σχήματα που ανέπτυξαν εμβόλια για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, η Moderna, με δεκαετή ιστορία, υπήρξε καινοτόμος στην έρευνα της τεχνολογίας εμβολίων mRNA, η οποία ουσιαστικά κατάφερε να αποδώσει ταχύτατα την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19.

Μια διαδικασία έγκρισης που προηγουμένως χρειαζόταν χρόνια ολοκληρώθηκε σε μήνες, χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ανακάλυψη των εμβολίων mRNA, τα οποία ουσιαστικά διδάσκουν στα ανθρώπινα κύτταρα πώς να παράγουν μια πρωτεΐνη που θα πυροδοτήσει μια ανοσολογική απόκριση.

Η γερμανική BioNTech επίσης εργαζόταν στο ίδιο πεδίο ερευνών όταν ξεκίνησε τη συνεργασία της με την αμερικανική φαρμακευτική Pfizer.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια αμερικανική ρυθμιστική αρχή (Food and Drug Administration) έδωσε την έγκρισή της αρχικά στην κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την κυκλοφορία εμβολίου κατά της Covid-19 για να ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά η έγκριση του εμβολίου της Moderna.

Διαβάστε ακόμα: Νέα συμφωνία ΗΠΑ-Moderna για ενισχυμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Τα έσοδα από τα εμβόλια

Όπως αναφέρει το Reuters το εμβόλιο έφερε έσοδα 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Moderna τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα για την Pfizer ήταν στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι υποστηρίζει η Moderna

Η Moderna υποστηρίζει ότι η Pfizer/BioNTech, χωρίς άδεια, αντέγραψε την τεχνολογία mRNA την οποία η Moderna είχε κατοχυρώσει μεταξύ των ετών 2010 και 2016, αρκετά πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού το 2019 και γιγαντωθεί σε παγκόσμια κλίμακα στις αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι Pfizer και BioNTech ήδη αντιμετωπίζουν πολλαπλές μηνύσεις από άλλες εταιρείες οι οποίες υποστηρίζουν ότι η μεταξύ τους συνεργασία έχει αντιγράψει τις δικές τους πατέντες. Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχουν από την πλευρά τους διακηρύξει ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους τις πατέντες τους.

Για παράδειγμα η γερμανική CureVac, επίσης έχει υποβάλλει σχετική μήνυση εναντίον της BioNTech, σε γερμανικό δικαστήριο, από τον Ιούλιο. Η αντίδραση της BioNTech ήταν να ανακοινώσει ότι η ερευνά της είναι αυθεντική.

Αλλά και η Moderna έχει μηνυθεί για παραβίαση ευρεσιτεχνιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και εξακολουθεί να βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας mRNA.

Διαβάστε ακόμα: Η Moderna αναπτύσσει επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον

Το περιεχόμενο της μήνυσης

Στη μήνυση που κατέθεσε η Moderna, ισχυρίζεται ότι η Pfizer/BioNTech οικειοποιήθηκε δύο τύπους πνευματικής ιδιοκτησίας. Το ένα αφορούσε μια δομή mRNA που η Moderna λέει ότι οι επιστήμονές της άρχισαν να αναπτύσσουν το 2010 και ήταν οι πρώτοι που επικύρωσαν σε δοκιμές σε ανθρώπους το 2015.

Η δεύτερη παράβαση αφορά την κωδικοποίηση μιας πρωτεΐνης ακίδας πλήρους μήκους που η Moderna λέει ότι οι επιστήμονές της ανέπτυξαν κατά τη δημιουργία ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό που προκαλεί το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).

Αν και το εμβόλιο για το MERS ποτέ δεν μπήκε σε παραγωγή, η ανάπτυξή του βοήθησε την Moderna να αναπτύξει πολύ γρήγορα το εμβόλια για την Covid-19.

Η μήνυση, που περιέχει απαίτηση για αποζημίωση απροσδιόριστου ύψους, κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Μασαχουσέτης και στο  Περιφερειακό Δικαστήριο του Ντύσελντορφ.

Δεν υπάρχει αίτημα αποκλεισμού του εμβολίου της Pfizer

Πάντως, η Moderna ανακοίνωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να αποκλείσει το εμβόλιο BioNTech/Pfizer από την αγορά ή να επιδιώξει ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελλοντικών πωλήσεων «λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην πανδημία».

Η μετοχή της Pfizer υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ της BioNTech κατά 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως