H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δράσει δυναμικά προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, σχολίασε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, σε σημερινές δηλώσεις της, στέλνοντας σήμα για δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση της Τράπεζας, στις 8 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, υποστήριξε πως η Τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα, ακόμη και αν η οικονομία της Ευρωζώνης υποχωρήσει σε ύφεση!

Η Γερμανίδα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας, υιοθέτησε μια… γερακίσια γραμμή κατά την ομιλία της στο συμπόσιο της αμερικανικής Fed, στο Τζάκσον Χολ, εξηγώντας πως υπάρχει υψηλή πιθανότητα ο υψηλός πληθωρισμός να διατηρηθεί, πιέζοντας για τη λήψη δυναμικών μέτρων. Αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις, ειδικά για το πόσο ψηλά θα κινηθεί το συμβούλιο κατά την επόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Κάζακς (ΕΚΤ): Πιθανή η ύφεση αλλά δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό – Χρειάζεται μεγάλη αύξηση επιτοκίων

«Μέσα στο περιβάλλον αυτό, οι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να δράσουν δυναμικά» τόνισε η κυρία Σνάμπελ, αναφερόμενη ευρύτερα στο στοίχημα για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά την απειλή της ύφεσης, ήταν κατηγορηματική: «Ακόμη και αν εισέλθουμε σε ύφεση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον να συνεχίσουμε στο μονοπάτι της ομαλοποίησης (της νομισματικής πολιτικής)» ξεκαθάρισε, εξηγώντας πως σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος αργότερα να απαιτείται πολύ δραστικότερη διόρθωση. «Αν το κοινό περιμένει από τις κεντρικές τράπεζες να χαμηλώσουν τις άμυνες τους απέναντι στο ρίσκο της οικονομικής ανάπτυξης, δηλαδή να εγκαταλείψουμε πρόωρα τη μάχη κατά του πληθωρισμού, τότε ρισκάρουμε να χρειαστεί μια πιο δραστική διόρθωση αργότερα».

Θέμα και αξιοπιστίας

Κατά τη γνώμη της έχει αυξηθεί το ρίσκο της ενίσχυσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο της τράπεζας, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ΕΚΤ, την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις κεντρικές τράπεζες.

Στο σημείο δε, αυτό έκανε και την αυτοκριτική της για τις λανθασμένες εκτιμήσεις της περσινής χρονιάς. «Αν μια κεντρική τράπεζα υποτιμήσει την αντοχή του πληθωρισμού, όπως οι περισσότεροι από μας κάναμε μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και είναι κατά συνέπεια αργή ως προς την προσαρμογή των πολιτικών της, το κόστος μπορεί να είναι τεράστιο» επεσήμανε.

Σημειωτέον πως η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέστη φέτος στο συμπόσιο της Fed, όμως αρκετά στελέχη της ΕΚΤ έδωσαν το «παρών» αναπτύσσοντας τις απόψεις της ευρωπαϊκής τράπεζας για τις προκλήσεις της εποχής, με κυριότερο αυτό του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως