Ο Τζερόμ Πάουελ επέλεξε να μην «μασήσει τα λόγια του» στη φετινή συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών στο Τζάκσον Χoλ. Ο πρόεδρος της Fed των ΗΠΑ δήλωσε, την Παρασκευή, ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν αυτό αποβεί επώδυνο για την οικονομία. Αυτό είναι ένα σκληρό μήνυμα που έπρεπε να ακούσουν οι επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν ένα περισσότερο μετριοπαθές μήνυμα. Δεν είναι οι μόνοι, όμως, που πρέπει να πείσει.

Σε ομιλία που ήταν η μισή από την περσινή, ο Πάουελ δήλωσε ότι η μάχη της Fed για την αντιμετώπιση της αύξησης τιμών θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την αύξηση της απασχόλησης. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι απαραίτητο, υποστήριξε ο ίδιος, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των τιμών. Ο περιορισμός των αυξήσεων των επιτοκίων, πριν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα αποτελούσε λανθασμένη κίνηση. Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους επενδυτές. Τον Ιούλιο, ακόμα κι όταν η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, οι αγορές σημείωσαν άνοδο, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Πάουελ ότι ο ρυθμός σύσφιξης, κάποια στιγμή, θα επιβραδυνθεί. Την Παρασκευή, όταν δημοσιεύθηκε η ομιλία του, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε ελαφρώς.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Με το βλέμμα στην ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να λάβουν το μήνυμα. Παρόλο που οι δαπάνες των Αμερικανών για αγαθά και υπηρεσίες επιβραδύνθηκαν τον Ιούλιο, η κατανάλωση παρέμεινε ανθεκτική. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 0,6%, τον προηγούμενο μήνα, σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση, καθώς οι μειωμένες τιμές βενζίνης έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες να ξοδέψουν χρήματα και για άλλα προϊόντα.

Αυτό αποτελεί πρόβλημα για τη Fed. Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό 6,3%, σε ετήσια βάση, τον Ιούλιο, και άρχισε από τον Ιούνιο να μειώνεται κατά 0,1%. Αν και οι προβλέψεις των ίδιων των καταναλωτών για τον πληθωρισμό μειώνονται, σύμφωνα με έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης, ενδεχομένως να μην βγουν αληθινές, εάν οι δαπάνες και οι προσλήψεις των επιχειρήσεων παραμείνουν τόσο ισχυρές όσο ήταν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο ισχυρισμός του Πάουελ ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνονται «καλά εδραιωμένες» υποστηρίζεται και από έρευνες, αλλά είναι κάτι που είναι δύσκολο να μετρηθεί και ενδέχεται να αλλάξουν εύκολα.

Όταν ο Πάουελ ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας, το 2018, δεσμεύθηκε να μιλάει σε «απλά Αγγλικά», ώστε να καταστήσει τον θεσμό περισσότερο προσιτό στους απλούς πολίτες. Και το καταφέρνει. Ωστόσο, η επιτυχία του στην καταπολέμηση του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον το μήνυμά του βρίσκει απήχηση εκτός του κόσμου της οικονομίας και των αγορών.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners