Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και εστίες κρίσης πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκη σε συνδιοργάνωση με το Πολυεθνικό  Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ)  των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το πρόγραμμα με τίτλο “Safety for Journalists Training School” θα πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς, από την 29Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου,  στις εγκαταστάσεις του ΠΚΕΕΥΕ και θα συμμετάσχουν έμπειροι και νέοι δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με αριθμό διακεκριμένων εταίρων,  με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, του Friedrich Nauman Foundation, της Eυρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), του Free Press Unlimited καθώς και στα πλαίσια του United Nations Academic Impact Network μέλος του οποίου είναι το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας.

Στόχος της εκπαίδευσης είναι να παρέχει σε επαγγελματίες και νέους δημοσιογράφους  όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο σύγχρονο πεδίο.

Ο κ. Νικος Παναγιώτου, αναπληρωτής καθηγητής ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής του προγράμματος “Safety for Journalists Training Scholl” τόνισε πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη  για περισσότερη ασφάλεια και εξειδίκευση των δημοσιογράφων. Διοργανώνουμε για δεύτερη χρονιά ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη που αναδεικνύει τη χώρα και τις δυνατότητες της. Για τον σχεδιασμό του προγράμματος, πέρα από την εξειδικευμένη εμπειρία των εμπλεκομένων, προηγήθηκε έρευνα, προκειμένου να καταγραφούν τόσο οι ανάγκες και οι ανησυχίες των νέων οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν να εργαστούν στο πεδίο, όσο και αληθινές εμπειρίες από πολεμικούς ανταποκριτές, προκειμένου το αποτέλεσμα να εστιάζει και να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευομένων».

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση πεδίου και στελεχώνεται από εξειδικευμένους στο αντικείμενό τους εκπαιδευτές, όπως ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής, ο Ανδρέας Βέγλης, Καθηγητής, ο Νικόλαος Παναγιώτου, Αναπληρωτής Καθηγητής, ο Ηλίας Νικέζης, διδάκτορας του τμήματος ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας, o Tom Keunen, επικεφαλής ασφαλείας του Free Press Unlimited, Adrien Collin από  την Ευρωπαίκη Ένωση Δημοσιογράφων, ενώ αριθμός πολεμικών ανταποκριτών θα δώσουν το παρών για να μοιραστούν με τους εκπαιδευόμενους τις εμπειρίες τους.

Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης το έχει αναλάβει το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία και πληρέστερη εκπαίδευση σε αυτό το κομμάτι. Την εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες έχει αναλάβει ο οργανισμός Meducation, που θα αντιπροσωπεύεται από τον επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του οργανισμού Αλέξανδρο Τούμπελη και την ομάδα του.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την εκπαίδευση, επισκεφτείτε την σελίδα του προγράμματος http://safetyforjournalists.org

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia