
Την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, έρχεται να επιβεβαιώσει η συμμετοχή κινεζικών δυνάμεων σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια που θα ξεκινήσουν αύριο, Τρίτη, στο Βοστόκ.
Τα… παιχνίδια πολέμου στο Βοστόκ, που βρίσκεται στην άπω ανατολή της Ρωσίας, διεξάγονται τακτικά κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως, φέτος το στοιχείο που τα ξεχωρίζει είναι πως, μαζί με τις δυνάμεις της Ρωσίας και της Μογγολίας, στις πολύπλοκες ασκήσεις θα συμμετέχουν και δυνάμεις από την Κίνα.
Διαβάστε επίσης: Ρωσικό “νιετ” στον πυρηνικό αφοπλισμό – Πόσο απέχουμε από τον όλεθρο
Μάλιστα η Κίνα δεν θα είναι η μόνη ξένη δύναμη, καθώς θα υπάρχει επίσης συμμετοχή της Λευκορωσίας, του Τατζικιστάν, αλλά και της Ινδίας. Μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού από την πλευρά του Κρεμλίνου, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στον έβδομο μήνα του.
Δεν σχετίζεται με το Ουκρανικό, λέει το Πεκίνο
Βεβαίως, το Πεκίνο υποστηρίζει πως η συμμετοχή του στα γυμνάσια του Βοστόκ «δεν σχετίζονται με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση». Εξάλλου, οι δύο χώρες είχαν συμμετάσχει από κοινού σε ασκήσεις και πέρυσι, στην Κίνα. Όμως, είναι σαφές ότι οι φέτος οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.
Διπλωματικοί αναλυτές κάνουν λόγο για επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών που επεκτείνεται και σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σι Ζινπίγκ.
Αντιστοίχως, στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως με περίπου τα δύο τρίτα του ρωσικού στρατού και τα πιο βασικά τμήματα του να πολεμούν στην Ουκρανία είναι σαφές πως οι ασκήσεις στο Βοστόκ αποτελούν περισσότερο… πολιτικό θέατρο. Αν και η ακύρωση τους θα έστελνε το λάθος σήμα προς τη Δύση και αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που η Μόσχα αποφάσισε να προχωρήσουν φέτος κανονικά.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα