Η ενεργειακή κρίση με τις ιστορικά υψηλές τιμές του πετρελαίου, γεμίζουν τα ταμεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ωστόσο, υπάρχει μια νέα εκκολαπτόμενη βιομηχανία που ήδη εισφέρει στη χώρα δισεκατομμύρια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι μόνο η επίσημη πρωτεύουσα ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο, αλλά και ο μεγαλύτερος και ταχύτερα αναπτυσσόμενος κόμβος, αφού το πρώτο εξάμηνο αύξησε το εμπόριο κατεργασμένων λίθων κατά 52,5% και το εμπόριο ακατέργαστων στα 19,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 24,7% σε ετήσια βάση .

Διαβάστε επίσης – Τα ρωσικά διαμάντια επανήλθα στην αγορά

«Σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που η DMCC ξεκίνησε το ταξίδι της στη βιομηχανία διαμαντιών, κοιτάζω πίσω στο πώς έχουμε εξελιχθεί και τι δίνει στο Ντουμπάι την απήχησή του σε έναν τομέα που κάποτε ήταν ανύπαρκτος», έγραψε ο Ahmed Bin Sulayem, ο εκτελεστικός πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του DMCC (Dubai Multi Commodities Centre), σε ένα blog.

Διαβάστε επίσης – Ινδία: Σημαντικές επενδύσεις στην αγορά διαμαντιών

Κατά την επιθεώρηση της ποιότητας των διαμαντιών, είναι ευρέως αποδεκτό ότι γνωρίζουμε τρία βασικά χαρακτηριστικά: κοπή, διαύγεια και καράτι. Για να γίνει παγκόσμιο κέντρο, υπάρχουν άλλα τρία «c» που έχουν παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στη μετεωρική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα του Ντουμπάι στον τομέα: κοινότητα, συνεργασία και κλίμα (community, cooperation, climate).

Διαβάστε επίσης – Το κυνήγι των διαμαντιών

Εκκολαπτόμενη βιομηχανία

Ως εκκολαπτόμενη βιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το Ντουμπάι δεν ήταν ούτε παραγωγός ούτε γνωστός προορισμός για διαμάντια. Ήταν, ωστόσο, στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που προέβλεπε την ενασχόληση με ένα ευρύ φάσμα εμπορευμάτων, μεταξύ των οποίων και  τα διαμάντια.

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία και παρέχοντας ενοποιημένες λύσεις κάτω από μια δικαιοδοσία, το Ντουμπάι έχει επιτύχει περισσότερα μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια από ό,τι πολλοί από τους ανταγωνιστές του σε έναν αιώνα, ξεκινώντας από την κοινότητα.

Έχοντας ιδρύσει το Dubai Diamond Exchange το 2002, ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η αυξανόμενη δημοτικότητα του εμιράτου ως προορισμός διακοπών, ο αυξανόμενος πληθυσμός των μεταναστών και το προσαρμοσμένο επιχειρηματικό περιβάλλον του DMCC συνέβαλαν στην ενίσχυση της θέσης του ως κέντρου εμπορίου και μέσα σε μόλις δέκα χρόνια, είχε αυξήσει τον όγκο του σε σχεδόν ενενήντα δισεκατομμύρια και εκατόν είκοσι δισεκατομμύρια καράτια σε γυαλισμένα και ακατέργαστα διαμάντια αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή