Ο περιορισμός των εξαγωγών από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων, αλλά και η εκρηκτική αύξηση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εκτινάξει στα ύψη τις πωλήσεις πολύτιμων λίθων που «καλλιεργούνται» στα εργαστήρια της Ινδίας. Η Ινδία, η οποία κόβει ή γυαλίζει περίπου το 90% των διαμαντιών που πωλούνται στον κόσμο έχει μπει ενεργά και στο πεδίο των πωλήσεων.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Vipul Shah, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Προώθησης Εξαγωγών Gem & Jewellery, οι εξαγωγές γυαλισμένων διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο ενδέχεται να διπλασιαστούν το τρέχον οικονομικό έτος.

Διαβάστε επίσης – Το κυνήγι των διαμαντιών

«Έχουμε τεράστιες δυνατότητες να αυξήσουμε τις εξαγωγές στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια έως τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια με βάση τη ζήτηση και την αποδοχή των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και πρόσθεσε ότι τα εργαστηριακά διαμάντια θα αντιμετωπιστούν ως ένα μοντέρνο κόσμημα, το οποίο είναι προσιτό στους νέους, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αλλάξει η αγορά.

Διαβάστε επίσης – Διαμάντια: Γιατί ακόμα και η De Beers δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση

Καλλιέργειες διαμαντιών

Τα διαμάντια που καλλιεργούνται σε εργαστήρια αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέρος της αγοράς επί του παρόντος. Ωστόσο, η πολύ φθηνότερη αυτή επιλογή έχει αυξήσει το μερίδιό της καθώς έχει τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και χημική σύνθεση με τις εξορυσσόμενες πέτρες, με τους ειδικούς να χρειάζονται μια μηχανή για να διακρίνουν μεταξύ συνθετικών και εξορυσσόμενων πολύτιμων λίθων.

Οι εξαγωγές γυαλισμένων διαμαντιών που καλλιεργούνται σε εργαστήρια της Ινδίας αυξήθηκαν περίπου 70% την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου στα 622,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αυτές των κομμένων και γυαλισμένων διαμαντιών μειώθηκαν κατά περίπου 3% στα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της GJEPC.

Πλεονεκτήματα

Ένα πλεονέκτημα του τεχνητού πολύτιμου λίθου είναι ότι διαθέτει σύστημα παρακολούθησης που βοηθά στην παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού και στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στους πολύτιμους λίθους.

«Τα εμπορικά διαμάντια ποιότητας πολύτιμων λίθων που εξορύσσονται στη γη αντικαθίστανται πλήρως από διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο», δήλωσε ο Ritesh Shah, διευθυντής της ALTR, μιας από τις πρώτες παγκόσμιες επωνυμίας που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Και πρόσθεσε ότι η προσιτή τιμή του προϊόντος, το χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, το μέγεθος και η εξαιρετική ποιότητα προσφέρουν μεγάλη έλξη για τους αγοραστές, με τις ΗΠΑ να είναι πρωτοπόροι στη στροφή στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Από τις ελάχιστες εταιρείες που καλλιεργούσαν διαμάντια σε εργαστήρια στα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπάρχουν τώρα περίπου 25 τέτοιοι καλλιεργητές στην Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus