Γραφεία στην Τουρκία ανακοίνωσε πως ανοίγει η ρωσική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Ozon με στόχο να διευκολύνει τις διμερείς παραγγελίες, ώστε οι πελάτες της να μπορούν να παραγγέλνουν, ότι θέλουν και χρειάζονται, απευθείας από Τούρκους προμηθευτές και μαγαζιά. Η κίνηση αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του πως η Άγκυρα διευκολύνει τη Ρωσία να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις δυτικές κυρώσεις, γεγονός που αντιστοίχως επιφέρει σημαντικά κέρδη στις τουρκικές επιχειρήσεις.

«Η Ozon διαπιστώνει αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα από Τούρκους πωλητές, οπότε σχεδιάζει να ενδυναμώσει τη θέση της στην τοπική αγορά. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των πωλητών από την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, με τον τζίρο των πωλήσεων από την Τουρκία προς τη Ρωσία να έχει τριπλασιαστεί» παραδέχτηκε σε ανακοίνωση της η ρωσική πλατφόρμα, που είναι από τις μεγαλύτερες στη χώρα στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία-Τουρκία: Μια συμμαχία-πονοκέφαλος για τη Δύση 

Πέρα από την έλλειψη περιορισμών, καθώς η Τουρκία δεν συμμετέχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι Ρώσοι καταναλωτές ωφελούνται και από την ισοτιμία, καθώς το ρούβλι έχει ισχυροποιηθεί ενώ η τουρκική λίρα παραμένει αποδυναμωμένη, δίδοντας επίσης ώθηση στη ζήτηση για τουρκικά προϊόντα.

Εκτός από τη δημιουργία νέων γραφείων στην Κωνσταντινούπολη, η Ozon δήλωσε πως θα μειώσει στο μισό τους χρόνους παράδοσης προϊόντων από την Τουρκία στις 6 με 8 ημέρες, καθώς οι διμερείς μεταφορές έχουν ενισχυθεί. Επίσης ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να προσφέρει και βοήθεια στην τουρκική γλώσσα, προκειμένου να προσελκύσει και να διασφαλίσει συνεργασία με επιπλέον Τούρκους προμηθευτές στην πλατφόρμα της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ρώσων πελατών της.

Και παράλληλες εισαγωγές 

Από τον Ιούλιο η Ozon έχει ξεκινήσει να πουλάει προϊόντα στη Ρωσία και μέσω του λεγόμενου συστήματος των «παράλληλων εισαγωγών», ένα σύστημα που δρομολόγησε το Κρεμλίνο για να διευκολύνει την παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, έτσι ώστε να γίνονται εισαγωγές δυτικών προϊόντων μέσω τρίτων χωρών, χωρίς απαραιτήτως την άδεια των ομίλων που ελέγχουν τα εμπορικά σήματα.

Αφού αγοράζονται νόμιμα από άλλες χώρες, τα εν λόγω προϊόντα πωλούνται κατόπιν σε ρωσικά καταστήματα που λειτουργούν με αλλαγμένα ονόματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό το ρωσικό κοινό δεν αισθάνεται έντονα το βάρος των κυρώσεων, ενώ παράλληλα η οικονομική και εμπορική δραστηριότητα παραμένει… ζωντανή.

Μόλις χθες ο πρώτος αντιπρόεδρος Αντρέι Μπελούσοφ χαιρέτησε το σύστημα των «παράλληλων εισαγωγών» ως μέσο που βοηθά σημαντικά τη ρωσική οικονομία να αντισταθεί στο πλήγμα των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση