Στο τελικό στάδιο των συνομιλιών με τη Μόσχα, σχετικά με τους όρους μιας συμφωνίας για την αγορά βενζίνης και άλλων εμπορευμάτων από τη Ρωσία, βρίσκεται η διοίκηση των Ταλιμπάν, όπως δήλωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο Habiburahman Habib, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε ότι μια επίσημη αντιπροσωπεία υπό την προεδρία του υπουργείου Εμπορίου βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα και ολοκληρώνει τις συμβάσεις για προμήθεια σιταριού, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης – Αφγανιστάν: Πρώτη επέτειος από την ανάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν

«Βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», ανέφερε σε μήνυμά του στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα γίνουν γνωστές, μόλις ολοκληρωθούν τα συμβόλαια.

Εκπρόσωποι στα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας της Ρωσίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι συμφωνίες αυτές έρχονται μετά την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν με επικεφαλής τον υπηρεσιακό υπουργό Εμπορίου, στη Ρωσία στα μέσα Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει συνομιλίες για το εμπόριο.

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης

Οι σχέσεις με τους Ταλιμπάν

Εάν  οι συμβάσεις αυτές ολοκληρωθούν, αυτό θα αποτελεί ένα σημάδι ότι ξένες χώρες συνεργάζονται όλο και περισσότερο με τους Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι η διοίκησή τους δεν αναγνωρίζεται επίσημα από καμία διεθνή κυβέρνηση από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων πριν από περίπου ένα χρόνο.

Και βέβαια έρχονται σε μια περίοδο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να πείσουν άλλα έθνη να περιορίσουν τη χρήση του ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στον περιορισμό των εσόδων από το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τόσο η Ρωσία όσο και το Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις από διεθνείς κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα νέα τραπεζικά κανάλια

Καμία ξένη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, δεν αναγνωρίζει επίσημα τη διοίκηση των Ταλιμπάν και οι τράπεζες του Αφγανιστάν είναι σε καθεστώς κυρώσεων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με αφγανικές τράπεζες.

Η επίσημη πηγή είπε επίσης στο Reuters, ότι είχαν ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούνταν οι πληρωμές, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το εάν θα χρησιμοποιηθούν επίσημα τραπεζικά κανάλια.

Παρά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, τον τραπεζικό του τομέα που παρεμποδίζεται από κυρώσεις και την έλλειψη επίσημης αναγνώρισης από το εξωτερικό, ορισμένες χώρες συνεργάζονται με την Καμπούλ, βοηθώντας την να αποκτήσει πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές εν μέσω εσωτερικής οικονομικής κρίσης.

Το Πακιστάν δέχεται χιλιάδες τόνους άνθρακα από το Αφγανιστάν την ημέρα, προκειμένου να μετριάσει την ενεργειακή του κρίση. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε χώρα και η διοίκηση των Ταλιμπάν εισπράττει εκατομμύρια δολάρια σε δασμούς για τις εξαγωγές άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή