Με μίνι ράλι έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σπάζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολυήμερο πτωτικό σερί τους και καταφέρνοντας να καλύψουν σημαντικό μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων ημερών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,86% στις 7.281 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,33% στις 13.050 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 2,21% στις 6.167 μονάδες.

Διαβάστε επίσης – Η επέλαση των «αρκούδων» στην αγορά ομολόγων

Στην εβδομάδα όμως, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό πρόσημο πλην του DAX. Ο FTSE 100 έκλεισε το πενθήμερο με απώλειες σχεδόν 2%, ο DAX κέρδισε 0,6% και ο CAC 40 έχασε 1,70%.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας ιδιωτικών μετοχών Bridgepoint κέρδισε 13%, ενώ επίσης βρετανική Berkeley Group υποχώρησε κατά 2,7%, μετά την υποβάθμιση της μετοχής της από την HSBC σε reduce από hold προηγουμένως και της μείωσης της τιμής-στόχου της.

Πρόσθετες πιέσεις

Πάντως, πέραν της σημερινής εικόνας, οι αγορές στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις από το ολοένα και πιο πιθανό σενάριο της ύφεσης στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ενεργειακές ελλείψεις που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να τροφοδοτούν τις κρίσεις του κόστους ζωής και τον πληθωρισμό στα ύψη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Economist, ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η άνιση ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού και η ξηρασία σε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχουν «συνωμοτήσει» ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ενεργειακή κρίση, υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη – και τεράστια αβεβαιότητα για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους περισσότερο ευάλωτους. Και μέσα σε όλη αυτή την ταραχή, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: η ύφεση είναι προ των θυρών.

Προάγγελος νέων ανατιμήσεων στη λιανική είναι οι νέες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τόσο στην ευρωζώνη όσο και συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο αυξήθηκαν κατά 37,9% σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και κατά 37,8% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 4% στην ευρωζώνη και κατά 3,7% στην ΕΕ, όταν οι αντίστοιχες αυξήσεις τον Ιούνιο ήταν 1,3% και 1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές