Συνεχίζεται η ανοδική τάση των ομολόγων στην ευρωζώνη, κάτι το οποίο επηρεάζει και την Ελλάδα, ενώ η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει κρίσιμη.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου της χώρας ενισχύεται κατά 27 μονάδες βάσης και φθάνει στο 4,242%, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, τα spreads, ήτοι η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση των γερμανικών ομολόγων καθορίζονται στις 265 μονάδες βάσης.

Η ενίσχυση στο κόστος δανεισμού αποδίδεται σε πολλαπλούς παράγοντες, με κυριότερο όλων την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 0,5%). Την  ίδια στιγμή, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως η Φρανκφούρτη θα ανακοινώσει στις 8 Σεπτεμβρίου μια νέα παρέμβαση των 50 ή και των 75 μονάδων βάσης, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του πληθωρισμού.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης, ένα σενάριο το οποίο αναμένεται να εδραιωθεί περαιτέρω σε περίπτωση μιας οριστικής διακοπής των ρωσικών ροών μέσω του Nord Stream 1.

Διαβάστε επίσης: Αγορές: Οι προβλέψεις 5 οίκων για την επόμενη μέρα

Η Ευρώπη

Παράλληλα, πιέζονται και τα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως το ιταλικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας το οποίο εκτινάχθηκε χθες πάνω από το 4% για πρώτη φορά από τις 15 Ιουνίου, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 3,92%. Ανοδικά κινούνται και αποδόσεις του γερμανικού χρέους, ενώ το ισπανικό 1οετές κινείται κοντά στο υψηλό του 2,78% και το πορτογαλικό 2,665%

Αναλυτές εκτιμούν ότι,  η αγορά ποντάρει πλέον σε μια επιθετική (σχεδόν αδιανόητη για την ιστορία της ΕΚΤ) αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιαχίμ Νάγκελ, προανήγγειλε μια δυναμική απάντηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο 9,1%,  κατά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Η πρώτη bear market εδώ και μία γενιά

Υπό την πίεση των κεντρικών τραπεζών που είναι αποφασισμένες να καταπνίξουν τον πληθωρισμό ακόμη και αν αυτό οδηγήσει σε ύφεση, τα ομόλογα σε όλο τον κόσμο κατρακύλησαν στην πρώτη bear market τους εδώ και μια γενιά.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Bloomberg για κρατικά και εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20% από την κορυφή του 2021, στη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησε το 1990. Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη κατέγραψαν τη σημασία της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, βασιζόμενοι στο ισχυρό μήνυμα του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στο πρόσφατο συμπόσιο του Jackson Hole.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Πολυετή υψηλά για τις αποδόσεις των γερμανικών και των βρετανικών – Ανοδικά και το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Ο πληθωρισμός και οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων που εφαρμόστηκαν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ως απάντηση, έθεσαν τέλος σε μια ανοδική αγορά ομολόγων διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον για τους επενδυτές φέτος, με ομόλογα και μετοχές να βυθίζονται παράλληλα.

«Υποψιάζομαι ότι η ανοδική αγορά ομολόγων που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 τελειώνει», είπε ο Stephen Miller, ο οποίος παρακολουθεί την αγορά από τότε και τώρα εργάζεται ως σύμβουλος επενδύσεων στην GSFM. «Οι αποδόσεις δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα ιστορικά χαμηλά που παρατηρήθηκαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε.

Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που αντιμετωπίζει τώρα ο κόσμος σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το είδος της ακραίας τόνωσης που βοήθησε να πέσουν οι αποδόσεις των ομολόγων κάτω από το 1%, πρόσθεσε.

Οι ταυτόχρονες πιέσεις

Οι ταυτόχρονες πιέσεις σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος και μετοχές υπονομεύουν τη βάση των επενδυτικών στρατηγικών τα τελευταία 40 ή περισσότερα χρόνια. Ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg υποχωρεί κατά 16% το 2022, ενώ ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών της MSCI Inc. έχει σημειώσει μεγαλύτερη πτώση. Αυτό ώθησε το κλασικό αμερικανικό χαρτοφυλάκιο 60/40 -όπου οι επενδύσεις κατανέμονται με αυτές τις αναλογίες μεταξύ μετοχών και ομολόγων- σε πτώση 15% μέχρι στιγμής φέτος, σε τροχιά για τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008.

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο επενδυτικό περιβάλλον και αυτό είναι τεράστιο θέμα για όσους αναμένουν ότι το σταθερό εισόδημα θα είναι αντιστάθμιση κινδύνου των μετοχών», δήλωσε η Kellie Wood, διαχειριστής χρημάτων σταθερού εισοδήματος στη Schroders Plc στο Σίδνεϊ.

Πλήγματα λόγω Ρωσίας

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο φέτος καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτοξεύει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Η μετάβαση σε μεγάλο μέρος του κόσμου από την άνευ προηγουμένου χαλάρωση στις πιο απότομες αυξήσεις επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980 έχει εξαντλήσει τη ρευστότητα, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co. «Οι αγορές ομολόγων και συναλλάγματος έχουν δει πιο σοβαρή και πιο επίμονη επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας φέτος σε σχέση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με ελάχιστα σημάδια αντιστροφής», γράφουν σε σημείωμα οι αναλυτές στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένου του Νικόλαου Πανιγκιρτζόγλου. Η πτωτική ορμή των ομολόγων πλησιάζει σε ακραία επίπεδα, είπαν.

Διαβάστε επίσης: ING: Πόσο κινδυνεύει η Eυρωζώνη με νέα κρίση; 

Επιστροφή στη δεκαετία του ’60

Από πολλές απόψεις, οι οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές παραπέμπουν στην bear market της δεκαετίας του 1960 για τα ομόλογα, η οποία ξεκίνησε το δεύτερο μισό εκείνης της δεκαετίας, όταν μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανεργίας έφτασε ξαφνικά στο τέλος της. Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν. Αργότερα θα έφταναν σχεδόν το 16% το 1981, αφού ο τότε πρόεδρος της Fed Paul Volcker είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές