Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο άρχισαν τον Σεπτέμβριο οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς σημείωσαν ισχυρές απώλειες, στη σκιά του πιθανού πλέον σεναρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην μπορεί να ελέγξει τον ολοένα και αυξανόμενο πληθωρισμό χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,8%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 3,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 1,86% στις 7.148 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,60% στις 12.630 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,48% στις 6.034 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Υπέκυψε στο «σφυροκόπημα» των πωλητών

Σε επίπεδο τίτλων, ο αγγλοελβετικός κολοσσός εξόρυξης και εμπορίας εμπορευμάτων Glencore έχασε περισσότερο από 5%, ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσαν οι μετοχές της Reckitt Benckiser, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος Laxman Narasimhan θα παραιτηθεί στα τέλη του μήνα.

Επίσης, η Royal Mail υποχώρησε 7,2% μετά τη δεύτερη ημέρα απεργιών των εργαζομένων στα ταχυδρομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το προσωπικό της Royal Mail σχεδιάζει περαιτέρω απεργίες στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτές «βλέπουν» αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μ.β.

Πάντως, πέραν των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας, οι αναλυτές βλέπουν αύξηση των επιτοκίων κατά 125 μονάδες βάσης μέχρι τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ, όπως προκύπτει από την αγορά παραγώγων. Αυτό συνεπάγεται αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκινώντας από την επικείμενη συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα.

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 2,6% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο στη Γερμανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. Σε μηνιαία βάση, όμως, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,9%.

Επίσης, η εργοστασιακή δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε την ανοδική έκπληξη τον Αύγουστο, με τον PMI S&P Global/CIPS να φτάνει στις 47,3 μονάδες, έναντι πρόβλεψης για 46 μονάδες.  Η μέτρηση εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τον χειρότερο μήνα για τα βρετανικά εργοστάσια από τον Μάιο του 2020, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση κόστους ζωής.

Επιπλέον, η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του PMI S&P Global.  Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο από 49,8 μονάδες τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές