
Η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είχε σαν αποτέλεσμα περισσότερα ζώα να σφαγιαστούν και έτσι να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος.
Αντιμέτωπη με μία κρίση σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκεται η αγορά γάλακτος.
Διαβάστε επίσης: CVC: Το νοικοκύρεμα της Δέλτα, τα νέα σχέδια και στο βάθος εξαγορές
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής χωρίς να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, τότε τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει σοβαρή έλλειψη πρόβειου γάλακτος, με ό, τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό στο εθνικό μας προϊόν τη φέτα.
Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω της αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, που ανέρχεται στο 100%, αλλά και στις δυσεύρετες εισαγωγές.
Στοιχεία για την μείωση της παραγωγής γάλακτος:
Α’ εξάμηνο 2021 -> Α’ εξάμηνο 2022 (σε τόνους)
Αγελαδινό 346.504 331.730 (-4,26%)
Πρόβειο 527.784 517.840 (-1,88%)
Κατσικίσιο 120.380 113.606 (-5,62%%)
Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά για τον καταναλωτή
Από τις αρχές του 2022
•Φρέσκο γάλα: + 10,55%
•Γιαούρτι: + 7%
•Τυριά: + 15%
«Τσίμπησαν» τις τιμές του γάλακτος τα γαλακτοπωλεία
Αύγουστος 2021 Αύγουστος 2022
Γάλα πρόβειο (1 λίτρο) 3€ 3,50€ (+16,6)
Γάλα αγελαδινό (1 λίτρο) 1,70€ 1,90€ (+11,7%)
Γάλα κατσικίσιο (1 λίτρο) 2,70€ 2,90€ (+7,4%)
Γιαούρτι με πρόβειο γάλα (300 γρ.) 1,40€ 1,60€ (+14,2%)
Ο κ. Χρήστος Ρόκκος, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά, επεσήμανε, μιλώντας στο Mega, πως η χώρα ανέκαθεν σημείωνε ελλείψεις στην παραγωγή γάλακτος, οπότε δεν αποτελεί το κατ’ εξοχήν πρόβλημα.
«Το πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές χρηματιστήριο και στις γαλακτοπαραγωγικές χώρες από τις οποίες εισάγουμε γύρω στο 60-65% των καθημερινών μας αναγκών σε καταναλώσεις, αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα που βλέπουμε και στη μικροκλίμακα της χώρας μας. Εισάγουμε ακριβότερο γάλα από αυτό που παράγουμε» είπε ο κ. Ρόκκος.
Kατόπιν, ανέφερε πως εδώ και χρόνια έχει κατατεθεί εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της γαλακτοπαραγωγής της χώρας στο υπουργείο και μάλιστα ο ίδιος εκτιμά πως η χώρα μας θα μπορούσε να έχει καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα αποδέσμευε ένα μέρος της εξάρτησής της.
«Όπως βλέπουμε την ενέργεια ως μία εθνική υπόθεση, έτσι πρέπει να δούμε και τη διατροφή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκκος.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση