Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης μπαίνει η διαστημική βιομηχανία της Ινδίας, με την εταιρεία εκτόξευσης πυραύλων Skyroot Aerospace να συγκεντρώνει 51 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο εξεύρεσης πόρων υπό την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου GIC της Σιγκαπούρης.

Τα χρήματα που συγκέντρωσε η ιδιωτική εταιρεία σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσει εμπορικές εκτοξεύσεις δορυφόρων από τα μέσα του επόμενου έτους.

Σε τροχιά ανάπτυξης

Όπως αναφέρει το Reuters, η χρηματοδότηση ακολουθεί την προσπάθεια της ινδικής κυβέρνησης να πείσει τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να ενταχθεί συμπληρωματικά στο κρατικό διαστημικό της πρόγραμμα, γνωστό για τις προσιτές εκτοξεύσεις και αποστολές του. Η μη επανδρωμένη αποστολή της Ινδίας στον Άρη το 2014 κόστισε μόνο 74 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερο από τον προϋπολογισμό της χολιγουντιανής διαστημικής ταινίας «Gravity».

Παρόλα αυτά, η Ινδία αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της παγκόσμιας οικονομίας του διαστήματος, των 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Skyroot δηλώνει ότι κατασκευάζει τα πρώτα ιδιωτικά διαστημικά οχήματα εκτόξευσης της Ινδίας – κατασκευασμένα με δομή από ανθρακονήματα, που μπορούν να εκτοξεύσουν ωφέλιμα φορτία βάρους έως και 800 kg σε χαμηλή γήινη τροχιά. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία με τον κρατικό Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) για την ανταλλαγή εγκαταστάσεων και τεχνογνωσίας.

«Αυτός ο γύρος θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε πλήρη εμπορική κλίμακα εκτόξευσης δορυφόρων μέσα σε ένα χρόνο από τώρα», δήλωσε ο συνιδρυτής της Skyroot Naga Bharath Daka, πρώην μηχανικός του ISRO. «Έχουμε αρχίσει να κλείνουμε θέσεις ωφέλιμου φορτίου για τις επερχόμενες εκτοξεύσεις μας».

Μέσα στο 2023 η πρώτη εκτόξευση

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι στόχος είναι η πρώτη εμπορική εκτόξευση στα μέσα του 2023.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GIC στην Ινδία, Mayank Rawat, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Skyroot μετά τη χρηματοδότηση.

Η ινδική κυβέρνηση αναφέρει ότι ενώ εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς όπως η SpaceX του Elon Musk, η Blue Origin του Jeff Bezos και η Virgin Galactic έχουν φέρει επανάσταση στη διαστημική βιομηχανία μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο υλοποίησης, οι ινδικοί ιδιωτικοί παίκτες παρέμεναν για πολύ καιρό απλοί πωλητές ή προμηθευτές της ISRO.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εμφανίστηκαν περισσότερες από δώδεκα ινδικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δορυφόρους, πυραύλους και συναφή συστήματα υποστήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα