Νέα άνοδο αναμένεται να σημειώσει η τιμή του φυσικού αερίου τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει απ’ αόριστον τις ροές μέσω του Nord Stream 1.

Με τις τιμές να κινούνται ήδη σε δυσθεώρητα ύψη, το άνοιγμα των αγορών αύριο εντείνει τους φόβους των Ευρωπαίων, ότι η επιβολή δελτίου στην ενέργεια μπορεί να αποτελέσει πραγματικότητα – όπως σημειώνει το Reuters.

Διάψευση προσδοκιών

Ο αγωγός Nord Stream 1, ο οποίος διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, παρείχε ιστορικά περίπου το ένα τρίτο του αερίου που εξάγεται από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά ήδη λειτουργούσε μόλις στο 20% της δυναμικότητας πριν διακοπούν οι ροές την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές ότι ο κρατικά ελεγχόμενος ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom θα επανεκκινήσει τις ροές στο 20% μετά την τελευταία διακοπή για λόγους συντήρησης, με αποτέλεσμα οι τιμές αναφοράς του ολλανδικού TTF φυσικού αερίου να υποχωρήσουν κατά περίπου 40% από το υψηλό ρεκόρ της 26ης Αυγούστου και να κλείσουν λίγο πάνω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή.

Προς νέα εκτόξευση των τιμών

Αλλά αφού η Μόσχα αποφάσισε να κρατήσει κλειστό τον αγωγό, επικαλούμενη βλάβη κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι τιμές είναι πιθανό να εκτοξευθούν ξανά. Όπως ανέφερε αναλυτής μιλώντας στο Reuters, την Παρασκευή η αγορά προεξοφλούσε την επανέναρξη των ροών μέσω του Nord Stream 1. Επομένως αναμένεται μεγάλη άνοδος των τιμών τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει το Reuters, το ουρανοκατέβατο κόστος ενέργειας που συνδέεται με την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει ήδη αναγκάσει ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών λιπασμάτων και αλουμινίου, να μειώσουν την παραγωγή και οδήγησε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να διαθέσουν δισεκατομμύρια σε προγράμματα στήριξης για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά.

Ο αντίκτυπος της τελευταίας περικοπής των ροών αερίου θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ευρώπης να προσελκύσει φυσικό αέριο από άλλες πηγές, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια