Τα σχέδιά της για μια κρατική εταιρεία ενέργειας που θα τροφοδοτεί σχολεία, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους οργανισμούς τον επικείμενο χειμώνα, πρόκειται να ανακοινώσει εντός της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση της Τσεχίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο τη διαρκή αύξηση των τιμών ενέργειας.

Η πρώτη αποστολή

Ο ίδιος, δεν ανέφερε κάτι σχετικά με το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη συγκρότηση του δημόσιου φορέα, αλλά αυτός θα είναι έτοιμος για να παράγει ενέργεια για τους δημόσιους οργανισμούς από το νέο χρόνο.

«Θα ενεργοποιήσω έναν οργανισμό πολύ γρήγορα και η πρώτη αποστολή του θα είναι η αγορά ενέργειας για το δημόσιο τομέα», δήλωσε ο Σικέλα στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης.

«Παγώνει» ο Nord Stream 1

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Gazprom ανακοίνωσε ότι διακόπτει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 λόγω τεχνικού προβλήματος. Η αποκατάσταση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αναμενόταν για σήμερα Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας εντοπίστηκε διαρροή λαδιού. Μάλιστα, η εταιρεία παρουσίασε και φωτογραφία με τη βλάβη. Με αυτά τα δεδομένα υποστηρίζει δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουρμπίνα. Στην ανακοίνωση δεν δίνεται χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.

Οι ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι δύο ανακοινώσεις που εξόργισαν το Κρεμλίνο – με αποτέλεσμα να διακόψει πλήρως τις ροές ενέργειας προς την Ευρώπη – είχαν να κάνουν με το διπλό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Από τη μία ήταν η χθεσινή επιβεβαίωση από πλευράς της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν ότι η Κομισιόν προετοιμάζεται για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγών ως αντίμετρο στην ενεργειακή χειραγώγηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Από την άλλη, οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη (G7) συμφώνησαν στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή