Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου έχει τεθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης και των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο ενδέχεται να αποτελείται από ένα μείγμα πολιτικών όπως και τον περασμένο χειμώνα. «Πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και μέσα από επιδοτήσεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Πάντως και οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: «Όσο διαρκεί η κρίση, θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Ηδη η επιδότηση του Σεπτεμβρίου φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο θα απορροφά το 94% της αύξησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά. «Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για όσο χρειαστεί να υπάρχει στήριξη απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας για όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Μάλιστα ανέφερε ότι ήδη στην ΕΕ οι εταίροι σιγά σιγά συντάσσονται με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προτείνει να θεσπιστεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια, και στις 7 Σεπτεμβρίου στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας ο έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν.

14 δισ. ευρώ

Συνολικά οι επιδοτήσεις σε φυσικό αέριο και ρεύμα εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 14 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2022, με το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται πως θα παραμείνουν ψηλά και το 2023.

Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί φλέγον ζήτημα για την ευρωπαϊκή αγορά, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν εναγωνίως μέτρα για να αντεπεξέλθουν αλλά και τρόπους για να διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκειά τους.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του πρέπει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «με τον πιο επείγοντα τρόπο», σημειώνοντας ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθεί έτσι ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε «παραφροσύνη» ενδεχόμενη απομάκρυνση από την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και τάσσεται κατά της πιθανής παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.

Επί ποδός η Ευρώπη

Εκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας, συγκαλεί η Τσεχία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

«Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια