
Αμετάβλητες θα διατηρήσει, κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ+ στη συνάντηση της Δευτέρας τις ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου για τον Οκτώβριο. Αυτό δήλωσαν τρεις πηγές από τον οργανισμό στο Reuters, αν και άλλοι παράγοντες δεν απέκλειαν μείωση της παραγωγής για να στηρίξουν τις τιμές που έχουν διολισθήσει από τα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει το προηγούμενο διάστημα.
Ο παράγοντας «Ιράν»
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, συνεδριάζει αύριο Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου εν μέσω αναταράξεων στη ζήτηση πετρελαίου αλλά και μιας ενδεχόμενης αύξησης της προσφοράς αργού, εάν επιτευχθεί συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η Ρωσία από την πλευρά της δεν υποστηρίζει μία ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή του, καθώς θα συνεδριάσει αύριο, όπως ανέφερε σήμερα, η εφημερίδα “The Wall Street Journal” επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.
Οι φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις τιμές
Το αργό μπρεντ έχει πέσει στα 95 δολάρια περίπου το βαρέλι από τα 120 δολάρια τον Ιούνιο, λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση και ύφεση στη Δύση. Το Ιράν αναμένεται να προσθέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στην προσφορά ή το 1% της παγκόσμιας ζήτησης, εάν χαλαρώσουν οι κυρώσεις.
Τον περασμένο μήνα ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, επισήμανε το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής για την εξισορρόπηση της αγοράς. Η προσφορά παραμένει περιορισμένη, με πολλά κράτη του ΟΠΕΚ να παράγουν κάτω από τους στόχους και τις νέες δυτικές κυρώσεις να απειλούν τις ρωσικές εξαγωγές.
Ρωσία και G7
Στο μεταξύ η Ρωσία επανέλαβε την Παρασκευή ότι θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που υποστηρίζουν την ιδέα του περιορισμού της τιμής των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών του G7 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και των πετρελαϊκών προϊόντων, χωρίς σε πρώτη φάση να δώσουν λεπτομέρειες για το ύψος της τιμής.
Πηγή: in.gr


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ