
Την έκδοση νέων αδειών γεωτρήσεων στη Βόρεια Θάλασσα, αλλά και την ταχεία υλοποίηση επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές στους καταναλωτές, ζητά η Offshore Energies UK (OEUK), που εκπροσωπεί το βιομηχανικό τομέα για τις υπεράκτιες πετρελαϊκές γεωτρήσεις, το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, αλλά και την αιολική παραγωγή ενέργειας.
Δεσμεύσεις Τρας
Η Λιζ Τρας, νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, έχει υποσχεθεί την άμεση ανάληψη δράσης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τους αυξανόμενους ενεργειακούς λογαριασμούς που απειλούν να αποστερήσουν από αρκετά νοικοκυριά τη θέρμανση των σπιτιών τους κατά τον επικείμενο χειμώνα. Στη διάρκεια της εσωκομματικής εκστρατείας για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, η Τρας δήλωσε ότι θα επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Η Λιζ Τρας εξετάζει πάγωμα των λογαριασμών ρεύματος – Αστρονομικό το κόστος
Προειδοποιήσεις OEUK
Η OEUK έχει προειδοποιήσει ότι η Βρετανία είναι ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με περικοπές στην ενέργεια αυτό το χειμώνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές στην ενέργεια ενδέχεται να παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον για μία τριετία.
“Ο καλύτερος τρόπος για το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διασφαλίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι μέσω της αύξησης των επενδύσεων στα ενεργειακά πεδία που ήδη διαθέτει,” δήλωσε ο Ρος Ντόρμαν διευθυντής της OEUK για τη συλλογή πληροφοριών της αγοράς.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 26% στο πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, ενισχυμένη από νέα προγράμμα γεωτρήσεων στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Αγγλίας.
Η OEUK ανακοίνωσε ότι η αύξηση θα μπορούσε να έχει “μικρή διάρκεια”, αν δεν συνοδευτεί από μία αύξηση των επενδύσεων.
Η Βρετανία δεν είναι άμεσα εξαρτημένη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά η διασυνδεσιμότητά της με τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω αγωγών και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από άλλες περιοχές, σημαίνει ότι επηρεάζεται από τις αυξήσεις τιμών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Αύξηση εισαγωγών
Χωρίς νέες επενδύσεις, η Βρετανία θα πρέπει να εισάγει περίπου το 80% του φυσικού αερίου της από το 2030 και περίπου το 70% του πετρελαίου της, τα ποσοστά αυτά θα είναι αυξημένα έναντι των σημερινών ποσοστών 60% και 20% αντίστοιχα, σύμφωνα με την OEUK.
Οι οργανώσεις που υποστηρίζουν την πράσινη ανάπτυξη υποστηρίζουν ότι η επίσπευση εκμετάλλευσης των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας έρχεται σε αντίθεση με το στόχο που έχει τεθεί για το κλίμα, σχετικά με την επίτευξη μηδενικών εκπομπών βλαβερών αερίων από το 2050.
“Αυτό δεν έχει σχέση με την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, καθώς οι νέες άδειες απαιτούν αρκετά χρόνια για την υλοποίησή τους”, δήλωσε ο Μάικ Χιλντς, επικεφαλής για την επιστήμη, την πολιτική και την έρευνα στο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων Friends of the Earth.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Βλέπει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να κυμαίνεται γύρω στο στόχο του 2%
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πάντως ότι η υψηλή αβεβαιότητα καθιστά αδύνατο να δοθούν σαφή μηνύματα για τα επιτόκια

Οι ΗΠΑ κάνουν πόλεμο, η ΕΕ κάνει συμφωνίες - Ποιες προχωρούν και ποιες «κολλάνε»
Απέναντι στην επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η ΕΕ αντιπαραθέτει τη σύναψη συμμαχιών σχεδόν με όλους όσους ο Τραμπ βρίσκεται σε πόλεμο

Μεγάλο deal ετοιμάζει η Toyota - Πρόταση εξαγοράς της Toyota Industries έναντι 42 δισ.
Η Toyota Industries, η οποία κατασκευάζει ανταλλακτικά για την αυτοκινητοβιομηχανία

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μίλησε με τον Σι αλλά το Πεκίνο διαψεύδει - «Κλείσαμε 200 εμπορικές συμφωνίες»
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν πολλές εμπορικές συμφωνίες

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αποπληθωριστικές εως τώρα οι πιέσεις των δασμών στην ΕΕ
Το «γεράκι» της ΕΚΤ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το ότι οι δασμοί ήταν αποπληθωριστικοί έως τώρα στην ΕΕ

Οι δασμοί στα εισαγόμενα φάρμακα θα αυξήσουν τις τιμές τους στις ΗΠΑ κατά 51 δισ. δολ. ετησίως
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2023 φαρμακευτικά προϊόντα συνολικής αξίας 203 δισεκατομμυρίων δολαρίων απο την Ευρώπη

Πρώην υπάλληλος της Adidas διεκδικεί 6,2 εκατ. μετά από καταγγελία για ρατσιστική διάκριση
Η πρώην εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της Adidas δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την καταγγελία της

Δημοσκόπηση Bloomberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ
Τι προβλέπει δημοσκόπηση του Bloomberg για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες