Το ενδεχόμενο να παγώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά προκειμένου να αποτρέψει δραματική επιδείνωση της κρίσης κόστους ζωής για εκατομμύρια Βρετανούς τον χειμώνα, εξετάζει η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας.

Το χάσμα μεταξύ των σημερινών τιμών και της αύξησης κατά 80% του ποσού που μπορούν να χρεώνουν οι προμηθευτές στους πελάτες από τον Οκτώβριο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από δημόσιο δανεισμό, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Αστρονομικό το κόστος

Το κόστος της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου μέχρι τον Ιανουάριο, θα μπορούσε να επισκιάσει τον λογαριασμό των 70 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 80 δισεκατομμυρίων ευρώ) για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού – όμως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να δράσει, δήλωσε η πηγή που γνωρίζει την κατάσταση.

Το κόστος είναι πιθανό να ανακτηθεί με εισφορά επί των λογαριασμών που θα καταβληθούν σε διάστημα 10 έως 15 ετών, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή τα σχέδια βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση.

Οι προμηθευτές ενέργειας και το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να παγώσουν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μέσος λογαριασμός πρόκειται να εκτοξευθεί στις 3.549 λίρες (περίπου 4.084 ευρώ) ετησίως τον επόμενο μήνα, ενώ για το επόμενο έτος προβλέπονται περαιτέρω μεγάλες αυξήσεις.

Η ίδιας η Λιζ Τρας δήλωσε: «Θα δώσω λύση στην ενεργειακή κρίση, θα ασχοληθώ με τους λογαριασμούς ενέργειας των ανθρώπων, αλλά και με τα μακροπρόθεσμα ζητήματα που έχουμε σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές κόστος

Η επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley δήλωσε ότι είναι δύσκολο να υπολογιστεί το κόστος ενός πλήρους παγώματος των λογαριασμών, δεδομένης της αστάθειας της αγοράς φυσικού αερίου.

«Ένα κόστος 70-100 δισεκατομμυρίων λιρών είναι μια λογική υπόθεση, με τις μειωμένες πληρωμές τόκων λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού να παρέχουν κάποιο αντίβαρο», ανέφερε.

Η Τρας είχε δηλώσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι προτιμά τις μειώσεις φόρων από την παροχή άμεσης στήριξης στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών είναι πιθανό να ανακοινωθεί την Πέμπτη, ώστε να δοθεί χρόνος για να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία λαμβάνει μόλις το 4% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, όμως η αυξημένη ζήτηση αερίου από εναλλακτικούς προς τη Μόσχα προμηθευτές σημαίνει ότι λιγότερες ποσότητες μένουν διαθέσιμες για το Λονδίνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή