Η… οσμή του χρήματος και ο χρόνος των εκλογών

Κοινό μυστικό είναι η ημερομηνία των βουλευτικών που προσδιορίζεται πλέον την Άνοιξη του 2023 και πιθανότατα τον μήνα Μάιο. Άλλωστε προσφάτως ο πρωθυπουργός μίλησε για – ακόμη – εννέα μήνες κυβερνητική θητεία.

Ωστόσο ο χρόνος των εκλογών μπορεί να γίνει – περαιτέρω – εμφανής αν κανείς, κατά το κοινώς λεγόμενο, «ακολουθήσει την …ροή του χρήματος».

Τι εννοούμε; Οι επερχόμενες αυξήσεις στις συντάξεις του 2023 θα δοθούν – αναδρομικά – τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του επομένου έτους.

Επίσης η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί μέσα στους πρώτους 3-4 μήνες του 2023.

Η… οσμή του χρήματος και των εκλογών ήταν ανέκαθεν ταυτισμένες.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρική ενέργεια: Στα ύψη τα πρώτα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο

Ποιοι θέλουν συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Μάθαμε ότι ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάλεσε τους βιομήχανους να ετοιμάσουν σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Όμως, εκείνο που δεν ξέρουμε είναι ποιοι είναι οι πλέον ενεργοβόροι κλάδοι. Και που τελικά θα πρέπει να κάνει συστάσεις η κυβέρνηση ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 10 δισ. μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, στη χώρα μας η βιομηχανία καταναλώνει το 17,4% της συνολικής ποσότητας ενέργειας, σημαντικά χαμηλότερα από τους μέσους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ-27) και της Ευρωζώνης (26,1%) αλλά και της Γερμανίας (28%). Ουσιαστικά καταναλώνει δηλαδή μόλις το 1/5 της συνολικής ενέργειας.

Κι εδώ έρχεται η… έκπληξη:

Το 35,5% της τελικής κατανάλωσης για ενεργειακή χρήση στην Ελλάδα προέρχεται από τις μεταφορές, το 29,6% από τα νοικοκυριά και ακολουθούν οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες (13,1%) και οι λοιποί τομείς (4,3%).

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω στοιχεία αφορούν στο 2020, δηλαδή το πρώτο έτος της πανδημικής κρίσης όταν η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 6% συνολικά και κατά 15% στις μεταφορές, σε ετήσια βάση.

Ανά προϊόν, το 50,8% της τελικής κατανάλωσης στην Ελλάδα αφορά στο πετρέλαιο και τα παράγωγα προϊόντα πετρελαίου, έναντι 35% στην ΕΕ-27, ενώ το ποσοστό που καταλαμβάνει το φυσικό αέριο ανήλθε σε μόλις 7,6%, με τον μέσο όρο της ΕΕ-27 να ανέρχεται σε 21,9%.

Αρα έχουμε μικρή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου στη χώρα μας (28,2%), σε σύγκριση με την ΕΕ-27 (23,2%), ενώ η κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα αφορά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ-27 σχεδόν το 12% της συνολικής ποσότητας.

«Καίνε» ρεύμα οι συσκευές στο σπίτι

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, επομένως, αν η κίνηση Σκρέκα με τους βιομήχανους είχε απλά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Δηλαδή, αν και εφόσον χρειαστεί, σε περίπτωση που δεν μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές, στα νοικοκυριά και στο Δημόσιο, τότε δεν μας… σώζει τίποτε.

Ισως τα μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης στις δημόσιες υπηρεσίες να μην είναι αρκετό. Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το πώς θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια;

Π.χ. να μάθουν να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους και να πάρουν τα Μέσα Μεταφοράς, αρκεί το κράτος να επενδύσει σε αυτά;

Ή να μάθουν για τις πιο ενεργοβόρες συσκευές μέσα στο σπίτι, για το τι πρέπει να κάνουν στην καθημερινότητά τους, για το πώς να αποφεύγουν να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς λόγο κ.λπ.

Δεν θα μπορούσαν επίσης να μάθουν οι πολίτες ότι οι φθηνές αυτές σόμπες που διαφημίζονται καθημερινά, καίνε ρεύμα όσο δεν φαντάζεστε;

Μήπως να μάθουν ότι το κλείσιμο συσκευών, να μην είναι δηλαδή σε αναμονή όταν δεν χρησιμοποιούνται, θα γέμισε παράλληλα και την τσέπη τους;

Τέτοιες συσκευές, που μένουν στην πρίζα αν και δεν χρησιμοποιούνται είναι:

  • Η τηλεόραση
  • Το λάπτοπ
  • Οι κονσόλες παιχνιδιών
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων
  • Ο φορτιστής του κινητού
  • Ο εκτυπωτής
  • Τα ηχεία

Σύμφωνα με το BBC, οι Βρετανοί καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 175 περίπου ευρώ το χρόνο εάν βγάλουν τις παραπάνω συσκευές από την πρίζα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέση τιμή του ρεύματος, η οποία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται περίπου στα 0,27 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι τιμές τείνουν να είναι ελαφρώς υψηλότερες, το κέρδος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Επομένως, και θα βοηθούσαν στην επίτευξη του γενικού στόχου και θα γλίτωναν εκατοντάδες ευρώ ετησίως χιλιάδες νοικοκυριά.

«Σαρώνει» η ενεργειακή φτώχεια

Τι είναι ενεργειακή φτώχεια για ένα νοικοκυριό; Και πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές οικογένειες εν αναμονή του δύσκολου χειμώνα;

Οι αναλυτές απαντούν: Ένα νοικοκυριό ορίζεται ότι ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας εάν είναι χαμηλού εισοδηματικού κλιμακίου και απαιτείται να δαπανήσει το 10% ή περισσότερο του εισοδήματός του σε ενέργεια θέρμανσης.

Οι τάσεις των ευρωπαϊκών νοικοκυριών, ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων, να δαπανούν μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους είναι έντονες και γι’ αυτό οι πολιτικές των κυβερνήσεων θα πρέπει να στοχεύσουν στην εξάλειψη ή τουλάχιστον στη μείωση του φαινομένου.

Σύμφωνα με έρευνα του IMF, στη λίστα με τις χώρες που δαπανούν τα νοικοκυριά περισσότερο εισόδημα για ενέργεια θέρμανσης, πρώτη είναι η Εσθονία με περίπου 25%.

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με τη δαπάνη για ενέργεια θέρμανσης των φτωχών νοικοκυριών ως ποσοστό του εισοδήματός τους, να φτάνει το 15% και στη συνέχεια βρίσκονται Τσεχία και Ολλανδία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση με το ποσοστό να ξεπερνά το 10%, άρα πολλά νοικοκυριά να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας.

Τι φοβίζει τα νοικοκυριά στην Ευρώπη

Δεν είναι μόνον οι Ελληνες που ανησυχούν για την ενεργειακή κρίση, την οικονομία και την… τσέπη τους. Και το ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε χθες δείχνει ποια κατάσταση επικρατεί στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ο πληθωρισμός και ο ενεργειακός εφοδιασμός σημείωσαν απότομες αυξήσεις και κατατάσσονται στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Στην ερώτηση σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει επί του παρόντος η ΕΕ, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναφέρει «την αύξηση των τιμών / τον πληθωρισμό / το κόστος διαβίωσης» (34 %, + 10 εκατοστιαίες μονάδες από τον Φεβρουάριο, τώρα στην πρώτη θέση) και «τον ενεργειακό εφοδιασμό» (28 %, + 12 εκατοστιαίες μονάδες, τώρα στη δεύτερη θέση από την έβδομη που βρισκόταν νωρίτερα) μαζί με «τη διεθνή κατάσταση» (επίσης 28 %).

Η αύξηση των τιμών / του πληθωρισμού / του κόστους διαβίωσης είναι επίσης μία από τις κύριες ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο για περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες (54 %, + 13 εκατοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από τον ενεργειακό εφοδιασμό (22 %, + 11 εκατοστιαίες μονάδες) και την οικονομική κατάσταση (20 %, + 1 εκατοστιαία μονάδα). Αυτό δεν εκπλήσσει, δεδομένου ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες (62 %) δηλώνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε σοβαρές επιπτώσεις στα ιδιωτικά οικονομικά τους.

Αγωνιούν για την οικονομία, στηρίζουν το ευρώ

Σύμφωνα με το ίδιο ευρωβαρόμετρο, η θετική αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει μειωθεί κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες από τις αρχές του 2022 και ανέρχεται πλέον στο 40 %. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (51 %, + 6 εκατοστιαίες μονάδες) πιστεύει ότι, επί του παρόντος, η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κακή. Επιπλέον, η θετική αντίληψη για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας μειώθηκε επίσης κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 34 %, ενώ το 64 % των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας του είναι εξίσου κακή (+ 5 εκατοστιαίες μονάδες). Η πλειονότητα όσων απάντησαν αναμένει ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες (53 %, + 22 εκατοστιαίες μονάδες).
Αλλά υπάρχει κι ένα καλό νέο…

Αυξάνεται η στήριξη στο ευρώ, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί ποτέ: οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες στη ζώνη του ευρώ (+ 3 εκατοστιαίες μονάδες) και το 72 % στην ΕΕ (+ 3 εκατοστιαίες μονάδες) τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης με ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ.

O Ελληνας θέλει τη… βιτρίνα του

Το ψηφιακό κανάλι ήρθε μεν για να μείνει αλλά και η βόλτα στο φυσικό κατάστημα συνεχίζει να είναι ελκυστική για τους καταναλωτές. Για του λόγου το αληθές, η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων «έριξε» κατά διψήφιο ποσοστό τις ηλεκτρονικές πωλήσεις του ομίλου Fourlis.

Συγκεκριμένα, κατά τους πρώτους έξι μήνες εφέτος οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ανήλθαν στα 28,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 36,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, η επισκεψιμότητα ειδικά στα IKEA εκτινάχθηκε. Από 3,211 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο πέρσι, εφέτος έφθασε σε 4,739 εκατομμύρια. Ποσοστιαία άνοδος κατά 47,6%.

Μάλλον πιο πιστοί στα ιντερνετικά ψώνια είναι οι πελάτες του Intersport, καθώς η ποσοστιαία αύξηση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα της αλυσίδας ήταν 7,1%.

Και ο… πονεμένος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ

Στο κρεβάτι του πόνου περνά τις τελευταίες ημέρες το χρόνο του ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την εγχείρηση στο αριστερό πόδι στο οποίο έπαθε ρήξη χιαστού.

Και μπορεί να μην είναι… ποδοσφαιριστής ή μπασκετμπολίστας για να ξεκινήσει αγώνα αποκατάστασης για να επανέλθει στους αθλητικούς χώρους, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να επιστρέψει το συντομότερο στον… πολιτικό στίβο.

Μαθαίνουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη του παρουσία σε ΔΕΘ ως πρόεδρος του κόμματος. Παρά τις δυσκολίες στη μετακίνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς αλλά και να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Πρόσωπο των ημερών είναι, θα έχει πολλά να πει…

Το 2024 θα ανοίξει το «Πεντελικόν» ως… Curio

Περισσότερο από 1,5 χρόνος θα χρειαστεί προκειμένου να ανοίξει ξανά τις πύλες του το ιστορικό ξενοδοχείο της Κηφισιάς, το διάσημο «Πεντελικόν». Βέβαια, όταν ανοίξει έχει το σήμα Curio Collection by Hilton. Όπως λένε οι πληροφορίες, το ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα ανοίξει στα μέσα του 2024 και θα είναι μια συνεργασία της Hilton με τον ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρο Δούζογλου ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Η επένδυση για το… νέο Πεντελικόν θα ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ, θα έχει 117 πολυτελή δωμάτια, 13 σουίτες, θα λειτουργεί εσωτερική και εξωτερική πισίνα, γυμναστήριο, spa, αίθουσα συνεδριάσεων 1.300 τ.μ. Θα λειτουργεί όλο το χρόνο και φιλοδοξεί να κερδίσει τους τουρίστες που θέλουν διαμονή σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Αναζητείται σωτήρια λύση για την Dionic

Την εξεύρεση καταλλήλου χρηματοοικονομικού συμβούλου για να αναλάβει και να εκτιμήσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας για την συνέχιση της εμπορικής της δραστηριότητας αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Dionic.

Για την (πικρή) ιστορία να πούμε ότι κατά την περσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Dionic στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είχε ανατεθεί η ευθύνη της εξεύρεσης κατάλληλου χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα αναλάμβανε τη διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ρυθμίσεις οφειλών σε αυτές και να ενισχυθούν τα ίδια κεφάλαια!

Και πέρσι και εφέτος τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξάνονται.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories