Από το ερχόμενο Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου, θα μπορεί κανείς να θαυμάσει και πάλι τον μεγαλύτερο θησαυρό χρυσών νομισμάτων παγκοσμίως στο περιφερειακό μουσείο Ρηνανίας, στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας. Το 2019, διαρρήκτες επιχείρησαν να κλέψουν τον θησαυρό, ωστόσο απέτυχαν χάρη στην αλεξίσφαιρη προστατευτική βιτρίνα, στην οποία βρίσκονταν μέσα τα νομίσματα.

Αν και ο διευθυντής του μουσείου, Μάρκους Ρόιτερ, είχε δηλώσει τότε στη DW, ότι η ασφάλεια που είχε προβλεφθεί για τον χρυσό θησαυρό ήταν αρκετή, η απόπειρα κινητοποίησε το γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο και τα νομίσματα αποσύρθηκαν προσωρινά από την έκθεση. Η ανακαίνιση στην αίθουσα όπου βρισκόταν ο θησαυρός και η νέα τεχνολογία υψηλής ασφαλείας κόστισε περίπου 1 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Θέλεις να αγοράσεις ένα Banksy; Τώρα μπορείς

Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, υψηλής ασφαλείας

Στο μεσοδιάστημα, τα νομίσματα φιλοξενούνταν «σε ένα μυστικό, ασφαλές μέρος», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθυντής του μουσείου κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας αίθουσας.

Η ανακαινισμένη, αίθουσα, περίπου 30 τετραγωνικών έχει πλέον βαφτεί μαύρη, υπογραμμίζοντας έτσι με την αντίθεση την αξία του χρυσού θησαυρού. Σε βιτρίνες που έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους, παρουσιάζονται πολύτιμα νομίσματα από την αρχαιότητα, ορισμένα από τα οποία μοιάζουν να αιωρούνται στον αέρα.

Η προσοχή του επισκέπτη στρέφεται γρήγορα στο κέντρο της αίθουσας. Σε μια βιτρίνα, εκτίθεται ένας σωρός χρυσών νομισμάτων: πάνω από 2.500 ρωμαϊκά νομίσματα έχουν τοποθετηθεί εκεί με ιδιαίτερη προσοχή. Είναι ο χρυσός θησαυρός της Τρίερ. Οι επισκέπτες μπορούν πια, μετά από σχεδόν τρία χρόνια, να θαυμάσουν και πάλι από κοντά τον μεγαλύτερο θησαυρό αρχαίων χρυσών νομισμάτων στον κόσμο. «Επιτέλους», λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του μουσείου.

Ένας ρωμαϊκός θησαυρός στις όχθες του Μοζέλλα

Ο χρυσός θησαυρός, συνολικού βάρους 18,5 κιλών, είχε ανακαλυφθεί το 1993, κατά τη διάρκεια εργασιών κατασκευής ενός χώρου στάθμευσης στην πρώην ρωμαϊκή πόλη, στις όχθες του ποταμού Μοζέλλα. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο θησαυρός θάφτηκε εκεί το 196 μ.Χ. κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου.

Τα νομίσματα, ανεκτίμητης αξίας, απεικονίζουν 29 Ρωμαίους αυτοκράτορες και αυτοκράτειρες καθώς και μέλη του αυτοκρατορικού οίκου. Είναι κατασκευασμένα από σχεδόν καθαρό χρυσό. Η έκθεση του μουσείου περιλαμβάνει τώρα στοιχεία σχετικά με την ιστορία του χρήματος, από τους Κέλτες ως τον 20ο αιώνα – συνολικά περίπου 14.000 νομίσματα από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Χρύσα Βαχτσεβάνου (dpa, swr)

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus