Με άλμα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, αποτυπώνοντας τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία μετά το μήνυμα που έδωσε χτες η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που υπήρξε από τους αγοραστές.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,6%, με τον κλάδο την τεχνολογίας να κλείνει στο +2,7% Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,23% στις 7.351 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,43% στις 12.088 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,41% στις 6.212 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, τα σημερινά κέρδη βελτίωσαν την εικόνα. Ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 1%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,3% και ο CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,7%.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική Uniper σημείωσε άλμα 9,6%, ανακάμπτοντας μετά από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, ενώ η βρετανική Bridgepoint, έχασε 18,5%, με την αγορά να ανησυχεί για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πιθανόν να προχωρήσει στην εξαγορά της MiQ.

Η πολιτική της ΕΚΤ

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, ανεβάζοντας το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75%. Η τράπεζα αναθεώρησε επίσης τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό – σε μέσο όρο 8,1% το 2022 – και είπε ότι αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια καθώς «ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο».

Η απόφαση της ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομία αντέχει τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε σχετικά ότι η περίοδος ανησυχίας για την οικονομία είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο του 2023. Κατά τα άλλα όμως, η δραστηριότητα θα έχει θετικούς ρυθμούς στο τριετές βάθος των προβλέψεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες