Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης εκτινάχθηκαν την Παρασκευή, μετά από δημοσίευμα των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μείωση του ισολογισμού της στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. την Πέμπτη, και η συρρίκνωση του ισολογισμού της θα σηματοδοτούσε ένα ακόμη βήμα προς την  ως ποσοτική σύσφιξη της πολιτικής της. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πιέσεις στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου.

Διαβάστε επίσης – Λαγκάρντ: Έρχονται νέες αυξήσεις επιτοκίων

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,2% και του ιταλικού στο 4,03%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας στο 1,68%.

Σύμφωνα με τους FT η προτεινόμενη αυτή μείωση του ισολογισμού μπορεί να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Περιορισμός και στις επανεπενδύσεις

Επίσης, δύο πηγές των Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει ως το τέλος του χρόνου να μειώσει τις επανεπενδύσεις από τα ομόλογα που λήγουν.

Ο ισολογισμός της ΕΚΤ — συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των εθνικών κεντρικών τραπεζών στην ευρωζώνη — επεκτάθηκε από 2,21 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2014 σε 8,76 τρισ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι, λόγω των εκτεταμένων αγορών ομολόγων για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του  κορωνοϊού.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου όσο περισσότερο αυξάνουμε τα επιτόκια, τόσο πιο ασυνάρτητο φαίνεται να έχουμε τον ισολογισμό εκεί που είναι και να έχουμε το πρόγραμμα επανεπένδυσης που έχουμε» είπε ένα άτομο που συμμετείχε στις συζητήσεις. Μια άλλη πηγή είπε στους FT: «Οι επανεπενδύσεις [των ομολόγων που λήγουν] θα μπορούσαν να συνεχιστούν, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ίσες με τις λήξεις, έτσι ώστε ο ισολογισμός να συρρικνωθεί».

To χαρτοφυλάκιο ομολόγων

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 5 τρισ. ευρώ, διοχετεύοντας ισόποση ρευστότητα στις οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί έως το τέλος του χρόνου οπότε η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης θα σταματήσει σταδιακά ν΄ αντικαθιστά τα ομόλογα που λήγουν με νέα, αναγκάζοντας έτσι τα κράτη – μέλη να προχωρούν στην αποπληρωμή τους.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει Ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 39,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές