Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, πέθανε στο Balmoral σε ηλικία 96 ετών την περασμένη Πέμπτη, καταρρίπτοντας πολλά άλλα παγκόσμια ρεκόρ κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς 70χρονης βασιλείας της.

Διαβάστε επίσης: Η βασίλισσα πέθανε – Ποιο το μέλλον της Κοινοπολιτείας;

  • Όπως αναφέρει το Forbes, Ελισάβετ Β’ ήταν η μακροβιότερη και γηραιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, ρεκόρ που προηγουμένως κατείχε η προγιαγιά της βασίλισσα Βικτώρια, η οποία κυβέρνησε για περισσότερα από 63 χρόνια και έζησε μέχρι τα 81 της χρόνια.
  • Κατέχει τον τίτλο της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο και της δεύτερης μακροβιότερης – ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’ κυβέρνησε τη Γαλλία για περισσότερα από 72 χρόνια – και τη στιγμή του θανάτου της ήταν η γηραιότερη και μακροβιότερη εν ζωή μονάρχης στον κόσμο.
  • Η μακροχρόνια βασιλεία της βασίλισσας είχε ως αποτέλεσμα ο πρίγκιπας Φίλιππος, να είναι ο μακροβιότερο βασιλικός της Βρετανίας και ο γιος της Κάρολος -πλέον βασιλιάς Κάρολο ο Γ’- ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου.
  • Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ κατέχει επίσης το ρεκόρ να είναι αρχηγός κράτους στις περισσότερες χώρες ταυτόχρονα, σύνολο 15.

Στα περισσότερα νομίσματα

  • Στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες η βασίλισσα Ελισάβετ είναι εγγεγραμμένη ως η μονάρχης που απεικονιζόταν στα περισσότερα νομίσματα από κάθε άλλον: 33 στον αριθμό! Το πορτρέτο εξακολουθεί να εμφανίζεται σε νομίσματα σε χώρες όπου παραμένει αγαπημένη φιγούρα, όπως ο Καναδάς, και συνεχίζουν να ενσωματώνουν στη σημαία τους τη Union Jack (τη σημαία της Μ. Βρετανίας) στις σημαίες τους, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.
  • Βρίσκεται επίσης σε χαρτονομίσματα και κέρματα που εκδίδονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής, τη νομισματική αρχή για μια ομάδα μικρών εθνών όπως η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, η Δομινίκα, η Γρενάδα, το Μονσεράτ, το Σεντ Κιτς και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.

Διαβάστε επίσης – Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα γίνει με τα νομίσματα όπου απεικονίζεται το πορτρέτο της

Τα ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων

  • Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που άνοιξε επίσημα Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες περισσότερες από μία φορές. Η πρώτη φορά αφορά στους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976.
  • Η δεύτερη φορά ήταν στις 27 Ιουλίου 2012 όταν ο James Bond -τον οποίο υποδυόταν ο Ντάνιελ Κρεγκ- παρέλαβε τη βασίλισσα Ελισάβετ από το παλάτι του Μπάκινχαμ και με ελικόπτερο την οδήγησε από αέρος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Συλλέκτης έργων τέχνης

  • Η βασίλισσα κατείχε τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης στον κόσμο , σύμφωνα με το Γκίνες, που περιλαμβάνει χιλιάδες πίνακες και περίπου 450.000 φωτογραφίες. Όπως συμβαίνει με μεγάλο μέρος της βασιλικής περιουσίας, μεγάλο μέρος αυτής της συλλογής δεν ανήκε προσωπικά στη βασίλισσα, αλλά ανήκε στο Στέμμα, τον ευρύτερο θεσμό της μοναρχίας.
  • Το Crown Estate εποπτεύει τα περιουσιακά στοιχεία της μοναρχίας, τα οποία αξίζουν δισεκατομμύρια και υπερβαίνουν κατά πολύ την προσωπική περιουσία της βασίλισσας.
  • Το 2021, το Forbes υπολόγισε την καθαρή περιουσία της βασίλισσας σε 500 εκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις επενδύσεις, την τέχνη, τα κοσμήματα και την ακίνητη περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων δύο κάστρων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους