Την έναρξη μιας νέας εποχής για το Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ – μιας εποχής, όμως, γεμάτης «αβεβαιότητας» και αστάθειας, δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, o θάνατος της πολυαγαπημένης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου συμπίπτει σε μία εποχή σημαντικών οικονομικών δυσκολιών που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα, ο λαός της οποίας αρχίζει να νιώθει έντονη αβεβαιότητα, καθώς η εβδομηντάχρονη βασιλεία της Ελισάβετ Β’ έδινε στους πολίτες μία σημαντική αίσθηση σταθερότητας.

Διαβάστε επίσης: Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο για τις επόμενες ημέρες – Αναλυτικά το πρόγραμμα

«Χάνεται» η αίσθηση σταθερότητας

Επί τη βασλεία της Ελισάβετ Β’, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάφερε να αντιμετωπίσει ποικίλλες δυσκολίες, όπως τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις δυσκολίες και τις αναταρχές που προκάλεσε το Brexit αλλά και την απειλή της πανδημίας, φτάνοντας, έτσι, σε σημείο η ίδια να συμβολίζει μία σπάνια σταθερά σε έναν κόσμο συνεχών αλλαγών.

Λόγω του θανάτου της, οι κυβερνητικές δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, αναβλήθηκαν μέχρι και την κηδεία της, ενώ, παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανέβαλε για μία εβδομάδα τη συνεδρίαση της νομισματικής της πολιτικής.

Αλλαγή βασιλείας εν μέσω οικονομικών προβλημάτων

Η ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έρχεται εν μέσω μιας περιόδου που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους.

Νούμερο ένα κίνδυνος είναι η απειλή της οικονομικής ύφεσης, με τη Goldman Sachs να προειδοπιεί, την περασμένη εβδομάδα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πέσει σε ύφεση, το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Και όλα αυτά ενώ η βρετανική λίρα βρίσκεται ήδη σε πτωτική τροχιά, τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας, την Τετάρτη, σε χαμηλό 37 ετών, στα 1,1469 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα Αγλλίας: Μετά την περίοδο πένθους οι ανακοινώσεις για το εθνικό νόμισμα

Ταυτόχρονα, μάλιστα, το κόστος ζωής στη Βρετανία έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με την ενεργειακή κρίση να απειλεί ακόμη περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να αυξάνει την οικονομική ανισότητα.

Η νέα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, λίγες ώρες πριν από τον θάνατο της βασίλισσας, ξεκίνησε να περιγράφει το πλάνο της για την καταπολέμηση της κρίσης κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζοντας ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης για τους Βρετανούς πολίτες που αντιμετωπίζουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε, τον τελευταίο μήνα, στη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 27 ετών, αυξάνοντας το επιτόκιο αναφοράς στο 1,75%, σε προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαίνεται στο 10,1% – ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G-7.

Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ «στο τιμόνι» της χώρας

Αντιμέτωπη με όλες αυτές τις δυσκολίες, η χώρα πρέπει να φανεί ενωμένη στην αντιμετώπιση των δυσκολιών, με τον διάδοχο του θρόνου, Βασιλιά Κάρολο Γ’, να έχει επίγνωση της κατάστασης και να αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που καλείται να αναλάβει.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία», δήλωσε η Τρας σε ομιλία της έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ πρόσθεσε ότι: «Με το πέρασμα της δεύτερης ελισαβετιανής εποχής, εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στη θαυμάσια ιστορία της μεγάλης μας χώρας».

Μένει, λοιπόν, να δούμε εάν ο νέος βασιλιάς θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις δυσκολίες και αποτελώντας το νέο «πρότυπο» της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ