Την απαλλαγή των ναυτιλιακών εταιρειών από οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση που η τιμή του φορτίου ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρουν τιμολογηθεί εν αγνοία τους υψηλότερα από το ανώτατο όριο με ευθύνη είτε του προμηθευτή είτε του αγοραστή, αποφάσισε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στον δρόμο για την επιβολή πλαφόν.

Ωστόσο, εταιρείες που εν γνώσει τους αγοράζουν ρωσικό αργό σε τιμές άνω του πλαφόν (που πρόκειται να επιβληθεί) και παρέχουν εν γνώσει τους ψευδή έγγραφα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτες για παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Το σχέδιο

Όπως μεταδίδει το Reuters, το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που συμφωνήθηκε από τα κράτη της G7, προβλέπει ότι οι συμμετέχουσες χώρες θα αρνούνται την ασφάλιση, τη χρηματοδότηση, τη μεσιτεία, τη ναυσιπλοΐα και άλλες υπηρεσίες σε φορτία πετρελαίου που τιμολογούνται πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμών για το αργό και τα πετρελαιοειδή – το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι εν λόγω πάροχοι υπηρεσιών (οι ναυτιλιακές εταιρείς) θα πρέπει να διατηρούν αρχεία σχετικά με τα ρωσικά πετρελαϊκά φορτία για πέντε χρόνια.

«Όταν ένας πάροχος υπηρεσιών χωρίς άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τις τιμές βασίζεται εύλογα σε μια βεβαίωση του πελάτη, ο εν λόγω πάροχος υπηρεσιών δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος για πιθανές παραβιάσεις των κυρώσεων εξαιτίας εκείνων που ενεργούν κακόπιστα, επιδιώκοντας να παραβιάσουν ή να παρακάμψουν το πλαφόν», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Προειδοποίηση

Πάντως, το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε τις ναυτιλιακές εταιρείες να βρίσκονται «σε εγρήγορση» για πιθανές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή απάτης. Ως τέτοιες θα μπορούσαν να θεωρηθούν τυχόν άρνηση παροχής πληροφοριών για τις τιμές ή ασυνήθιστα ευνοϊκοί όροι (για τη μεταφορά του φορτίου). Οποιαδήποτε σημάδια παραποιημένων εγγράφων, η ύπαρξη νεοσύστατων εταιρειών αλλά και τυχόν ασυνήθιστες θαλάσσιες διαδρομές θα πρέπει επίσης να εγείρουν ανησυχίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο πλαφόν θα συνεργαστούν για να καθορίσουν τα επίπεδά του για το ρωσικό αργό και τα φορτία πετρελαιοειδών μεγάλου και μικρού όγκου.

Προσπάθεια για συναίνεση

Η συναίνεση για τα επίπεδα του ανώτατου ορίου τιμών θα επιτευχθεί με τη βοήθεια ενός «εναλλασσόμενου επικεφαλής συντονιστή», δήλωσε το υπουργείο, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες του αντιρωσικού συνασπισμού θα αναλαμβάνουν κυκλικά ηγετικό ρόλο.

Αναμένεται να χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμα για την πλήρη προετοιμασία του σχεδίου για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια