Σε προειδοποίηση της Δύσης προχώρησε σήμερα η Ρωσία όσον αφορά στην πρόταση της Ομάδας των 7 (G7) για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

«Μπορούν μόνο να υπάρξουν μέτρα ως αντίποινα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν την Παρασκευή στο πλαφόν σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη Ρωσία αναφορικά με τις ενέργειές της στην Ουκρανία αλλά η Μόσχα έχει δεσμευθεί να σταματήσει τις πωλήσεις σε χώρες που το επιβάλλουν.

Διαβάστε επίσης: Πράσινο φως από την G7 για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό

Ο Πεσκόφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξετάζει το πώς το πλαφόν τιμής στις εξαγωγές πετρελαίου της θα επηρεάσει την οικονομία της και προειδοποίησε ότι η κίνηση θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Αντίθετη η Κίνα στο πλαφόν

Στο πλευρό της Ρωσίας στέκεται και η Κίνα η οποία εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου. Η Κίνα έχει αρνηθεί και την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και θεωρείται αναμενόμενη η επιλογή της να μην υποστηρίξει την κίνηση της G7, με δεδομένη την ανησυχία της για την ενεργειακή ασφάλειά της, για την οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: O πιο δύσκολος χειμώνας της Ευρώπης από το 1945

«Το πετρέλαιο είναι ένα από τα παγκόσμια εμπορεύματα και έχει κρίσιμη σημασία να διασφαλισθεί η ασφάλεια της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες θα κάνουν εποικοδομητικές προσπάθειες για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και όχι το αντίθετο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Κίνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, που διατίθεται με μεγάλη έκπτωση καθώς η Ευρώπη μειώνει τις εισαγωγές.

Η Ρωσία ήταν τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, καθώς τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές προμηθειών με έκπτωση, ενώ μείωσαν τις αποστολές από ανταγωνιστικούς προμηθευτές όπως η Ανγκόλα και η Βραζιλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή