Χωρίς τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης έληξε επί της ουσίας το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον έλεγχο των τιμών με αιχμή το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Κι αυτό γιατί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε διαφανεί εξ αρχής, δεν έτυχε ευρείας αποδοχής από τους «27».

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε» δήλωσε ο Ζοζέφ Σικέλα, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Τζεντιλόνι: Η ενεργειακή κρίση θα φέρει ύφεση

Για να διασκεδάσει πάντως της εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Όπως τόνισε ο Τσέχος υπουργός η πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας πιέζουν τις οικονομίες της ΕΕ και παρέπεμψε στην Κομισιόν από την οποία όπως είπε τα κράτη μέλη περιμένουν συγκεκριμένες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών.

Διαβάστε επίσης – Έρχονται νέου τύπου επιδοτήσεις για το ρεύμα – Η ελληνική πρόταση στην ΕΕ

Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών

Το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, τόνισε ο Ζόζεφ Σικέλα λέγοντας ότι εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση.

Νέες προτάσεις από την Κομισιόν

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ανέθεσαν την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νέες προτάσεις. Αναζητώντας τρόπους για να ανακόψουν την αύξηση των λογαριασμών για τους καταναλωτές, οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει άλλα έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρύτερου ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου που δεν στοχεύει συγκεκριμένα τη Ρωσία.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τις προτάσεις την επόμενη εβδομάδα. Οι υπουργοί Ενέργειας ενδέχεται να πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη συνάντηση αργότερα αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα τελικά σχέδια, δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

«Όλοι βιάζονται να βρουν μια λύση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Khashayar Farmanbar.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις είχαν υποστηρίξει σε γενικές γραμμές μια πρόταση της ΕΕ για παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις ασφάλειας και ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να σχεδιάσουν τέτοια μέτρα.

Η πλειοψηφία των κρατών – μελών εναντιώθηκε στην επιβολή πλαφόν μόνο ρωσικό αέριο.

«Δεκαπέντε χώρες μίλησαν ξεκάθαρα υπέρ ενός γενικευμένου ανώτατου ορίου τιμών, για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, όχι μόνο ενός φορέα ή μιας χώρας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ιταλίας. «Υπήρχαν τρεις που προτίμησαν να υπάρξει ανώτατο όριο τιμών μόνο για το ρωσικό φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Ρευστότητα και φορολόγηση κερδών

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ζητούν ακόμα από την Κομισιόν να υποβάλει επείγουσες προτάσεις για παροχή ρευστότητας στις ενεργειακές εταιρείες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι 27 ζητούν επίσης να ληφθούν μέτρα για την φορολόγηση μέρους των υπερβολικών κερδών των ενεργειακών εταιρειών, ώστε τα κεφάλαια αυτά να ανακατευθυνθούν στους καταναλωτές που πιέζονται αφόρητα από την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους για τη μείωση της ζήτησης, αλλά απέφυγαν να υποστηρίξουν την έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υποχρεωτικές περικοπές. Στην κοινή δήλωσή τους ζήτησαν να δοθούν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

Η ελληνική πρόταση

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.  Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Και τόνισε ότι ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν πάλι… οι λογαριασμοί ρεύματος: Νέου τύπου επιδοτήσεις από 1η Οκτωβρίου 

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».

Διαβάστε επίσης – Σκρέκας: Περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας η Ελλάδα

O κ. Υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή