Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου πρόκειται να μειωθούν περισσότερο από το μισό τους επόμενους έξι μήνες, καθώς η ήπειρος φαίνεται ότι διαπραγματεύεται με επιτυχία έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αναφέρει η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της Goldman αναφέρουν σε σημείωμά τους ότι, εν μέσω προβλέψεων για έναν όχι πολύ δριμύ χειμώνα, οι τιμές στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν διαδοχικά σε περίπου 100 ευρώ την μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Η μελλοντική καμπύλη προβλέπει επί του παρόντος τιμές περίπου 200 EUR/MWh, ενώ η τιμή για παράδοση τον Οκτώβριο είναι περίπου 192 EUR/MWh.

Διαβάστε επίσης – Η Αμερική εξάγει φυσικό αέριο, εισάγει υψηλές τιμές

Οι προβλέψεις τους βασίζονται στην παραδοχή ότι η Ευρώπη έχει προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό για την περίοδο αιχμής της ζήτησης, γεμίζοντας τις αποθήκες της ταχύτερα από τον αρχικό στόχο με επιθετικές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές που δεν πραγματοποιούνται πλέον μέσω των ρωσικών αγωγών.

Διαβάστε επίσης – Αύξηση του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη από το 2024

Επιπλέον, σημειώνουν, οι πολύ υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στην αγορά spot αυτό το καλοκαίρι έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης, ιδίως από βιομηχανικούς πελάτες.

Ακόμη και στα 100 EUR/MWh, ωστόσο, οι τιμές θα εξακολουθούν να είναι περίπου έξι φορές από ό,τι πριν από ένα χρόνο, θέτοντας τεράστια πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και μεγάλη απειλή για την καταναλωτική δύναμη των καταναλωτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια