Η Shell προχώρησε στην επιλογή του Wael Sawan, πρώην επικεφαλής του κλάδου φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να οδηγήσει τη μετάβασή της σε ένα πιο πράσινο μέλλον, για να αντικαταστήσει τον Ben van Beurden στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

Ο διορισμός του Sawan έρχεται σε μία περίοδο που ο πετρελαϊκός γίγαντας στοχεύει σε μηδενισμό των εκπομπών ρύπων έως το 2050 και παράλληλα επιχειρεί να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη προσβλέπει στην παραδοσιακή ενέργεια για να επιβιώσει της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης.

Διαβάστε ακόμα: Πιθανό το δελτίο στην ενέργεια, λέει ο CEO της Shell

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, o Sawan, 48 ετών, με καταγωγή από τον Λίβανο και τον Καναδά, ήταν ο βασικός υποψήφιος για να αντικαταστήσει τον van Beurden, ο οποίος αποχωρεί  μετά από σχεδόν μια δεκαετία στο τιμόνι και 40 χρόνια συνολικά στην εταιρεία.

Ο Sawan ήταν στο παρελθόν επικεφαλής του τομέα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Shell και τώρα επιβλέπει την ανάπτυξή της σε δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα καθώς και τον γιγαντιαίο τομέα φυσικού αερίου της.

Διαβάστε ακόμα – Shell: Στα σκαριά η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ευρώπη

Σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών της Credit Suisse, ο Sawan είναι γνωστός στο επενδυτικό κοινό και θεωρείται ότι ο διορισμός του θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη στρατηγική της Shell. Σημειώνεται ότι η Credit Suisse Asset Management είναι μία εκ των πέντε κορυφαίων μετόχων της Shell.

«Η διάδοχη κατάσταση είναι πιθανότερο να αποτελέσει ουσιαστικά συνέχεια της προηγούμενης παρά μία επαναστατική αλλαγή στη στρατηγική που έχει χαραχθεί από τον van Beurden», αναφέρουν αναλυτές της RBC Capital.

Ο van Beurden, Ολλανδός στην καταγωγή που εντάχθηκε στο δυναμικό της Shell το 1983 και έγινε CEO τον Ιανουάριο του 2014, θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο έχοντας τον ρόλο του συμβούλου και θα αποχωρήσει οριστικά στα τέλη Ιουνίου του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή