Υπέρ της πρότασης επανέναρξης των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας μέσω της χώρας του, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό την προϋπόθεση ωστόσο η Μόσχα να παραδώσει στο Κίεβο τους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο Ζελένσκι είπε ότι πρότεινε αυτή τη ρύθμιση στα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία έχουν ζητήσει να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές αμμωνίας για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη λιπασμάτων.
«Είμαι κατά του εφοδιασμού με αμμωνία από τη Ρωσική Ομοσπονδία μέσω του εδάφους μας. Θα το έκανα μόνο σε αντάλλαγμα για τους αιχμαλώτους μας. Αυτό προσέφερα στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Mέσω αγωγού
Ο ΟΗΕ θέλει η αμμωνία της ρωσικής εταιρείας Uralchem να μεταφερθεί με αγωγούς στα σύνορα της Ουκρανίας, απ’ όπου θα αγοραστεί από την αμερικανική εταιρεία διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων Trammo. Ο αγωγός αυτός μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 εκατομμύρια τόνους αμμωνίας κάθε χρόνο, από την περιοχή του Βόλγα στην Ουκρανία μέχρι το λιμάνι Πιβντένι (Γιούζνι στα ρωσικά) στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή της Οδησσού. Ο αγωγός έκλεισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Διαβάστε επίσης: Απανωτά τα ηλεκτροσόκ από τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη
Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά την αντεπίθεση-αστραπή του ουκρανικού στρατού στην περιοχή του Χαρκόβου. Ωστόσο, η Ρωσία κρατάει περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες απ’ όσοι είναι οι Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου, σημείωσε.
Η τύχη των Ουκρανών αιχμαλώτων και ιδίως εκείνων που πολέμησαν στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ουκρανία. Συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από την κυβερνητική συνοικία στο Κίεβο, όπου βρίσκεται και το γραφείο του Ζελένσκι, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Φέρτε τους ήρωες του Αζοφστάλ στην πατρίδα».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία