Τα ψυγεία φαίνεται ότι είναι ότι είναι οι ηλεκτρικές συσκευές που θέλουν να αλλάξουν οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του πολυδιαφημισμένου προγράμματος  «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Ειδικότερα, περίπου 7 στους 10 που ήταν δικαιούχοι επιταγών επιδότησης για αγορά ψυγείων έχουν προχωρήσει στη χρήση τους. Δηλαδή τα vouchers έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευθεί από εμπόρους σε ποσοστό 67%.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά – Ηλεκτρονικά είδη: Στο… off ο κλάδος περιμένοντας το κουπόνι – Η εξαίρεση των κλιματιστικών

Αντίθετα, στους καταψύκτες ούτε οι μισοί δικαιούχοι πήγαν να κάνουν αγορά ή παραγγελία της συσκευής (ποσοστό 48%), ενώ στα κλιματιστικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 54,5%.

Μικρή συμμετοχή

Συνολικά μόλις οι 6 στους 10 δικαιούχους των επιταγών του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είχαν χρησιμοποιήσει τα κουπόνια τους μέχρι το μεσημέρι της 16ης Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, που έληγε το πρόγραμμα τυπικά.

Συγκεκριμένα, από τις 290.640 επιταγές που αντιστοιχούσαν στον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 51.385.289 ευρώ και αφορούσαν 151.410 δικαιούχους, μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν εκδοθεί 249.159 επιταγές.

Διαβάστε επίσης: «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»: Κατατέθηκε η τροπολογία για την επιβολή πλαφόν

Στις 24 ώρες που μεσολάβησαν μέχρι το μεσημέρι χθες 17 Σεπτεμβρίου προστέθηκαν περί τους 500 δικαιούχους επιπλέον, ενώ ακόμη 200 μπήκαν στο σύστημα μέχρι σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, το πρωί.

Η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 140 εκατ. ευρώ προκειμένου να λάβουν  επιδότηση 200.000 επιλαχόντες, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην ομιλία στη ΔΕΘ, εκτιμάται ότι θα τονώσει τη ζήτηση.

Πάντως από στελέχη της λιανικής αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών αναφέρεται ότι οι μέχρι τώρα επιδόσεις του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» δεν  χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρως θετικές.

Παράταση

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 16 Σεπτεμβρίου, τελευταία μέρα του προγράμματος, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράτασή του, με νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών την 1η Νοεμβρίου 2022.

Με την παράταση του Προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή μεταφέρονται και οι αντίστοιχες ημερομηνίες ορόσημα του προγράμματος ως εξής:

–          Περίοδος Αγορών: Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Τρίτη 1η Νοεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

–          Παράδοση Παλαιών Συσκευών από Ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

–          Μεταβατική περίοδος: Δυνατότητα επιστροφών / ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 7.5, μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου).

Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια