
Σε νέο γύρο αύξησης επιτοκίων ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον πολύ υψηλό πληθωρισμό, με μπαράζ πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής να αναμένεται να ανακοινωθεί ήδη μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προχωρήσει την Τετάρτη σε νέα γενναία αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,75% σύμφωνα με έρευνες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σε αναλυτές και οικονομολόγους, ανεβάζοντας το εύρος των αμερικανικών επιτοκίων σε 3% με 3,25%. Μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η FED αναμένεται να πάει τα επιτόκια του δολαρίου στα επίπεδα του 4% και να τα αφήσει εκεί και μετά το 2023 όπως αναφέρουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς.
Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Ποιες αλλαγές φέρνουν οι αυξήσεις
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι έχει ακόμη δρόμο να διανύσει με τις δικές της αυξήσεις, έστω κι αν αυτές ξεκίνησαν πιο αργά από αυτές άλλων κεντρικών τραπεζών. Ήδη ο Γιοακίμ Νάγκελ, ο επικεφαλής της πανίσχυρης Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, -της Μπούντεσμπανκ- έδωσε σήμα ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Γιοακιμ Νάγκελ. «Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από επιτόκια που είναι σε επίπεδο κατάλληλο δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης του πληθωρισμού», δήλωσε. Η ΕΚΤ μέσα στον μήνα που διανύουμε αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,75% και τα περισσότερα μέλη της δηλώνουν έτοιμα για ακόμα πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή τους τον Οκτώβριο, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίσουν όπως αναμένεται να δικαιολογούν ένα τέτοιο βήμα.
Μπαράζ συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα
Η εβδομάδα αποφάσεων για τις κεντρικές τράπεζες ξεκινά την Τρίτη με τη συνεδρίαση της Riksbank της Σουηδίας που αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75%. Η FED αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη με μερίδα αναλυτών να κάνει λόγο για πιθανή αύξηση επιτοκίων ακόμη και κατά 100 ποσοτιαίες μονάδες. Η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας αναμένεται την ίδια ημέρα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από συνεχείς αυξήσεις τους τελευταίους 18 μήνες.
Την Πέμπτη αναλαμβάνουν τη σκυτάλη η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, Swiss National Bank, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, Norges Bank, και η Τράπεζα της Αγγλίας με οικονομολόγους να προβλέπουν στο Bloomberg αυξήσεις της τάξης του 0,50% περίπου ή και παραπάνω. Η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Αφρικής, η South Africa Reserve Bank, αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις με κίνηση 75 μονάδων βάσης, ενώ σε αυξήσεις μπορεί να προχωρήσει και η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου. Επίσης την ίδια ημέρα αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται από τις κεντρικές τράπεζες σε Ινδονησία και Ταιβάν.
Επίσης την ίδια ημέρα συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, όπου αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική. Με ενδιαφέρον περιμένουν επίσης οι αγορές τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όπου συνεχίζεται η αντισυμβατική πολιτική πιο χαμηλών επιτοκίων παρά το ράλι του πληθωρισμού στα επίπεδα του 80% και παραπάνω.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια