Δέκα ημέρες μετά τη θεαματική αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, τα «γεράκια» κυριαρχούν στη Φρανκφούρτη και τις έδρες Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης.

Η πιο πρόσφατη «τροχιοδεικτική βολή» για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ήρθε από τον πρόεδρο της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ ο οποίος, όπως μεταδίδει η Handelsblatt, δήλωσε ότι η ΕΚΤ απέχει ακόμη πολύ από τα ουδέτερα επιτόκια, από την επίτευξη δηλαδή της ισορροπίας που ούτε θα ενισχύει ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται υπέρ των νέων αυξήσεων των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι το 1,25% του βασικού επιτοκίου και το 0,75% του επιτοκίου καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται πολύ μακριά από το ύψος που θα μπορούσε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η παρέμβαση ντε Γκίντος

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η προαναγγελία από τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, νέων αυξήσεων των επιτοκίων για τον έλεγχο του πληθωρισμού καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης – ή μία ενδεχόμενη ύφεση – δεν θα είναι αρκετή για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Η δήλωση του ντε Γκίντος είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη σε υψηλό έντεκα ετών των διετών γερμανικών ομολόγων.

«Βολές» για 2%

Άλλωστε ήδη από τις 10 Σεπτεμβρίου, λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη δήλωναν στο Reuters ότι θεωρούσαν πιθανό το βασικό επιτόκιο να χρειαστεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2%, παρά την πιθανή ύφεση, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού που τον Αύγουστο άγγιξε το 9,1%.

Πέντε πηγές προσκείμενες στο θέμα δήλωναν την ίδια ημέρα στο Reuters ότι πολλά μέλη του δ.σ της ΕΚΤ βλέπουν να αυξάνεται η πιθανότητα να οδηγήσουν το επιτόκιο σε «επίπεδο που μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση», ορολογία για το επίπεδο επιτοκίων που προκαλεί επιβράδυνση της οικονομίας, στο 2%.

Οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι αυτό θα συμβεί πιθανότατα εάν η πρώτη πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το 2025, που θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο, εξακολουθεί να είναι πάνω από το 2%.

«Βλέπουν» νέα αύξηση κατά 75 μβ

Άλλωστε, ήδη από την επόμενη μέρα της θεαματικής αύξηση των 75 μβ, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Citigroup, Capital Economics και Oxford Economics σχεδόν προεξοφλούσαν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% τον Οκτώβριο.

Μάλιστα η Goldman Sachs έβλεπε τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 2,25% τον Φεβρουάριο, αν και η Oxford Economics άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο τέλος του Α’ τριμήνου του 2023 μία βαθιά ύφεση ή μία σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης να οδηγήσει σε σταδιακή στροφή τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή