Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα και σήμερα είναι αφιερωμένα στη Βασίλισσα Ελισάβετ και τη χθεσινή νεκρώσιμη τελετή. Ωστόσο αν κοιτάξει κανείς καλύτερα, αντιλαμβάνεται ότι όλα επιτάσσουν μία άμεση επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και ο δύσκολος χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών είναι προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν – κάτι το οποίο η νέα κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να φέρει εις πέρας από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησής της.
Διαβάστε επίσης: Απρόσμενη πτώση του πληθωρισμού στη Βρετανία – To ανησυχητικό στοιχείο
Βρετανική οικονομική και στρατιωτική στην εμπόλεμη Ουκρανία
Από σήμερα κιόλας η Λιζ Τρας αναχώρησε αεροπορικώς με προορισμό την Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι το πρώτο της ταξίδι εκτός της χώρας ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στην ομιλία της αναμένεται να δεσμευτεί για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την εμπόλεμη Ουκρανία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε βήμα της Ουκρανίας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τρας, ενώ αναμένεται να εγγυηθεί την περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια της χώρας προς τον ουκρανικό στρατό. Η βοήθεια αυτή θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει, σύμφωνα με την Τρας, τα 2,3 δις λίρες. Υπενθυμίζεται, ότι η Βρετανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής μέχρι τώρα έχει δώσει ανάλογο ποσό στην Ουκρανία.
Παράλληλα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση της Λιζ Τρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν αλλά και τον Γάλλο πρωθυπουργό Εμμανουέλ Μακρόν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών παρότρυνε τη νέα πρωθυπουργό να εκμεταλλευτεί αυτό το ταξίδι «για την ανοικοδόμηση της διπλωματικής επιρροής της χώρας». Όπως πρόσθεσε ο σκιώδης υπουργός εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στη Γενική Συνέλευση, «δώδεκα χρόνια Συντηρητικών κυβερνήσεων, με διπλωματικές γκάφες και πλάνα που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία … έχουν προκαλέσει ζημιά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και έχουν αφήσει τη Βρετανία απομονωμένη από τη παγκόσμια πολιτική σκηνή».
«Βράζει» το εσωτερικό της χώρας
Πέρα όμως από την εξωτερική πολιτική και τις διπλωματικές σχέσεις, η χώρα πρέπει να δράσει γρήγορα και στο εσωτερικό της. Τα βρετανικά μέσα σήμερα σχολιάζουν πως πρόκειται για μια ταραχώδη εβδομάδα πολιτικών ανακοινώσεων. Επισημαίνεται, ότι το βρετανικό κοινοβούλιο ανοίγει ξανά αύριο Τετάρτη, καθώς λόγω του θανάτου της Βασίλισσας βρισκόταν σε 10ημερη παύση.
Εντός μόλις των επόμενων τριών ημερών η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τις βασικές κινήσεις των επόμενων ημερών: Την Τετάρτη ο υπουργός Επιχειρήσεων θα ανακοινώσει το ενεργειακό πακέτο στήριξης. Την Πέμπτη, η υπουργός Υγείας Τερίζ Κόφι θα γνωστοποιήσει το πλάνο της για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για αυτόν τον χειμώνα. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών θα ανακοινώσει έναν νέο μίνι-προϋπολογισμό.
Η Βρετανική πολιτική λοιπόν μπαίνει και πάλι σε βαθιά νερά. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επιχειρήσεων, Τζέικομπ Ρις-Μογκ θα επαναλάβει αύριο ότι μέσα στο πακέτο βοήθειας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των ενεργειακών λογαριασμών, για δυο χρόνια, στις 2.500 λίρες ετησίως. Μια πρόταση που δίνει ανάσα στους Βρετανούς, καθώς σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, οι λογαριασμοί ενέργειας προβλεπόταν από τον Οκτώβριο να ξεπεράσουν τις 3.500 λίρες ετησίως. Η απόφαση αυτή ωστόσο βαραίνει αδιαμφισβήτητα τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παρόλα αυτά, στο ίδιο μήκος κύματος, θα βρίσκεται και ο νέος υπουργός Οικονομικών Κούασι Κουαρτένγκ την Παρασκευή. Στην ανακοίνωση του νέου μίνι-προϋπολογισμού θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση των φόρων, το πάγωμα στις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και οι φόροι των επιχειρήσεων. Στόχος του νέου Chancellor of the Exchequer να μετατρέψει τη χώρα όσο πιο κοντά γίνεται σε έναν «φορολογικό παράδεισο» που θα προσελκύει επενδυτές και επενδύσεις.
Μένει να δούμε ένα-ένα τα βήματα της κυβέρνησης για τις επόμενες ημέρες, καθώς τα πλάνα της προβλέπονται κοστοβόρα, ενώ μέχρι στιγμής ο μόνος τρόπος χρηματοδότησής τους είναι ο δανεισμός.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis
Μισθολογικό χάσμα: Η χώρα στην Ευρώπη όπου οι γυναίκες πληρώνονται καλύτερα
Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων αποτελεί μόνο ένα μέρος μιας ευρύτερης εικόνας ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.
«Οταν βρέχει, βρέχονται όλοι» - Η προειδοποίηση του CFO της Costco για τους δασμούς Τραμπ
Η CFO της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ προειδοποιεί ότι οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να σημαίνουν εκτεταμένες αυξήσεις τιμών