Στο 9,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στη Βρετανία, από το υψηλό των 40 ετών 10,1% που κατέγραψε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,2%. Σύμφωνα με την ONS ο κύριος λόγος για την εκτόνωση των πιέσεων ήταν η αποκλιμάκωση του κόστους των καυσίμων.

Τα στοιχεία της Τετάρτης αμβλύνουν ελαφρώς την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία μάχεται με τον υψηλότερο πληθωρισμό από οποιαδήποτε άλλη σημαντική προηγμένη οικονομία.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών έκαναν άλμα 13,1% σε σύγκριση με τον περσινό Αύγουστο, μετά την άνοδο κατά 12,7% του Ιουλίου – καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2008. Η μεγαλύτερη ανοδική επίδραση προήλθε από το γάλα, το τυρί και τα αυγά.

Δυσμενείς προβλέψεις

O πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους, εάν οι σπειροειδείς τιμές του φυσικού αερίου δεν υποχωρήσουν, προειδοποίησαν προσφάτως οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι πλησιάζει ύφεση.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Η οικονομία «φλέγεται» από την ακρίβεια

«Σε ένα σενάριο όπου οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές στα τρέχοντα επίπεδα, θα περιμέναμε ότι το ανώτατο όριο τιμών θα αυξηθεί κατά πάνω από 80% τον Ιανουάριο (έναντι 19% που προβλέπεται στο βασικό μας σενάριο)», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

«(Αυτό) σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 22,4%, πολύ πάνω από την αρχική μας πρόβλεψη για 14,8%».

Την περασμένη εβδομάδα, οικονομολόγοι από τη Citi εκτίμησαν ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο 18,6% τον Ιανουάριο, περισσότερο από εννέα φορές τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Ολοταχώς προς πληθωρισμό 18,6% – Ρεκόρ συρρίκνωσης 300 ετών για την οικονομία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή