Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων παρά τις ζοφερές προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Σε συνέντευξή της στη γερμανική ιστοσελίδα t-online που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η κ. Σνάμπελ θεωρεί πιθανότερο σενάριο για την οικονομία της ευρωζώνης να παραμείνει στάσιμη και όχι να διολισθήσει σε ύφεση. Ωστόσο, για τη Γερμανία αναφέρει ότι είναι λιγότερο πιθανό να αποφύγει τελικά τη συρρίκνωση.

Μάλιστα, σε μια ζοφερή πρόβλεψη αναφέρει ότι ο πληθωρισμός – ήδη ο ταχύτερος από την κυκλοφορία του ευρώ και σχεδόν πενταπλάσιος του στόχου 2% της ΕΚΤ – μπορεί να μην έχει κορυφωθεί ακόμη.

Διαβάστε επίσης – Τέλος το «υπό το μηδέν»: Η Ευρώπη εγκαταλείπει τα αρνητικά επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός σηκώνει κεφάλι

«Μια αναδυόμενη ύφεση θα είχε περιοριστική επίδραση στον πληθωρισμό», είπε η Σνάμπελ. «Φυσικά το λαμβάνουμε αυτό υπόψη κατά την ευθυγράμμιση της νομισματικής μας πολιτικής. Ωστόσο, η βάση για τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλή, επομένως είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Κύρια προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός – Τι είναι το «ουδέτερο επιτόκιο»

Η συνεδρίαση του Οκτωβρίου

Επίσης, υπογράμμισε ότι δεδομένης της ανησυχίας ότι όλο και περισσότεροι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα πάνω από τον στόχο , είναι «ακόμη πιο σημαντικό» να σταλούν σαφή μηνύματα από την ΕΚΤ.

Τα σχόλια της Σνάμπελ έρχονται λίγα 24ωρα μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη και περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ: «Υποθέτω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή του», δήλωσε η Σνάμπελ και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορώ να πω είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση ή σε ποιο επίπεδο θα σταματήσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Αποφασίζουμε συνεδρία με συνεδρία βάσει αξιολόγησης όλων των οικονομικών και πληθωριστικών δεδομένων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή