Σε άρση του μορατόριουμ που έχει επιβληθεί από το 2019 στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με μια πολύ αμφιλεγόμενη τεχνολογία, αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα η νέα βρετανική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας.

Η εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου είχε ανασταλεί το 2019 από την τότε συντηρητική κυβέρνηση εξαιτίας του κινδύνου να προκληθούν σεισμοί.
«Για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική κυβέρνηση ήρε σήμερα το μορατόριουμ στην παραγωγή σχιστολιθικού αερίου στην Αγγλία», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση της νέας πρωθυπουργού Λιζ Τρας, η οποία είναι επίσης συντηρητική, διευκρινίζει ότι οι μελλοντικές αιτήσεις για άδειες εξόρυξης θα εξετάζονται υπό το φως «των εθνικών και παγκόσμιων αναγκών σε αέριο» και μόνο για εκεί «όπου υπάρχει τοπική υποστήριξη».

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Δύσκολη αρχή για τη Λιζ Τρας – Προ των πυλών ο «σκληρός» χειμώνας

Οι φόβοι από την υδραυλική εξόρυξη

Οικολόγοι υπογραμμίζουν από καιρό ότι η υδραυλική εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου (fracking στα αγγλικά) προκαλεί σεισμικές δονήσεις και εμπεριέχει κινδύνους ρύπανσης, ενώ η εν δυνάμει ενεργειακή παραγωγή της είναι μικρή.

«Η υδραυλική εξόρυξη αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα θα έχει αμελητέο αντίκτυπό στους λογαριασμούς της ενέργειας, ενώ παράλληλα θα στείλει στην ατμόσφαρια περισσότερες βλαβερές για το κλίμα εκπομπές», συνόψισε ο Ντάνι Γκρος της οργάνωσης Friends of the Earth (Φίλοι της Γης).

Καταγγελία από Εργατικούς

Η αντιπολίτευση των Εργατικών κατήγγειλε σήμερα στο κοινοβούλιο τη μεταστροφή των συντηρητικών, οι οποίοι στο εκλογικό μανιφέστο τους του 2019 είχαν υποσχεθεί πως «δεν θα υποστηρίξουν την υδραυλική εξόρυξη, εκτός αν η επιστήμη καταδείξει κατηγορηματικά ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με κάθε ασφάλεια».

Η σημερινή ανακοίνωση «δείχνει ότι (οι Βρετανοί) δεν μπορούν ποτέ να πιστεύουν ούτε μια λέξη αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Εντ Μίλιμπαντ, υπεύθυνος στο Εργατικό Κόμμα για τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

«Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πηγές καυσίμων που είναι διαθέσιμες σ’ αυτή τη χώρα», απάντησε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ριζ-Μογκ, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο να μην εξαρτάται η χώρα από «δικτατορίες» και πιο οικολογικό να χρησιμοποιείται αέριο που παράγεται επιτόπου, παρά εισαγόμενο.

Η εξόρυξη με υδραυλική θραύση σχιστολίθων έγκειται στην εξόρυξη του πετρελαίου και των αερίων που βρίσκονται στο υπέδαφος σπάζοντας τους βράχους με υγρά που εκτοξεύονται με μεγάλη πίεση. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε πολύ στα χρόνια του 2000 και του 2010 στις ΗΠΑ, οι οποίες έγιναν το 2014 ο πρώτος παραγωγός σχιστολιθικού πετρελαίου στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή